DASH – Kosten som har positiv påverkan på blodtrycket

En omslagsbild för en artikel om DASH-kost med titeltn "DASH" mot en ljusrosa bakgrund samt en bild på ugnsrostade grönskaer på en grå tallrik.

Många vill sänka sitt blodtryck utan mediciner. DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett. 

Så sänker DASH-kosten blodtrycket

DASH-kosten har i studier visat sig sänka blodtrycket, bland annat på grund av att den är naturligt rik på mineraler som sänker blodtrycket, t.ex. kalium, magnesium och kalcium. 

När vi minskar ned på saltet får vi även i oss mindre natrium vilket påverkar blodtrycket i positiv riktning. Tyvärr döljer sig ofta saltet i exempelvis charkuteriprodukter, bröd, pålägg, prefabricerad mat, nudlar, såser och restaurangmat, vilket gör att vi ofta får i oss saltet omedvetet. För att undvika ovanstående saltfällor är det därför bra att så ofta som möjligt laga mat från grunden, ha med matlåda till jobbet och undvika att salta extra på maten.

DASH-kosten har även visat sig underlätta vid viktnedgång vilket även det har en stor positiv påverkan på blodtrycket. Att väga för mycket innebär ökad risk för högt blodtryck.  Det är framförallt bukfettet vi vill få bort då det speciellt påverkar blodtryck, blodsocker och blodfetter negativt.

Källa: Juraschek P S, et al: Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of the American College of Cardiology,70(23):2841-2848. doi: 10.1016/j.jacc.2017.10.011.

Liknande artiklar

Vikten av att behandla högt blodtryck

Högt blodtryck är vanligt men också farligt Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är världens största kroniska sjukdom […]

Läs mer Pil åt höger

Det lönar sig verkligen att sänka blodtrycket

Stora risker med ett obehandlat blodtryck Om man går en längre tid med obehandlat högt blodtryck så riskerar man skador […]

Läs mer Pil åt höger