Högt blodtryck och klimakteriet

Orsakerna till högt blodtryck tros vara genetiska faktorer i kombination med livsstilsfaktorer. Men det finns även särskilda riskfaktorer som man som kvinna behöver känna till så att man kan hålla extra koll på blodtrycket. En av dessa faktorer är förändringar i kroppen under och efter klimakteriet.

Skribent: Peter Giesecke, Verksamhetschef

Granskad av: Ghassan Darwiche, Chefsläkare

När menstruationen upphör är det vanligt att blodtrycksvärdena ökar. Under klimakteriet förändras hormonerna i kroppen vilket kan leda till viktökning. KIimakteriet kan leda till att kroppen fettfördelning förändras. Fett som tidigare lagrats runt lår, rumpa och höfter lagras nu istället inne bland organen och runt midjan. Detta kan leda till bukfetma. Mer fett runt midjan och förhöjda halter av blodfetter ökar i sin tur risken för ett högt blodtryck och åderförfettning.

De hormonförändringar som sker i kroppen i samband med klimakteriet kan medföra att blodtrycket blir mer känsligt för saltintag från maten, vilken i sin tur kan leda till ett högre blodtryck. Vissa hormonbehandlingar kan också höja blodtrycket.

Håll koll på trycket

Det enda sättet att veta om du drabbats av högt blodtryck är att regelbundet mäta blodtrycket med en blodtrycksmätare. Läs mer om hur du mäter blodtrycket här.

Hälsosam livsstil

En hälsosam livsstil är avgörande för god hälsa i alla åldrar. En kost med mindre salt, fett och alkohol och mer av det som kallas för DASH-kost kan påverka blodtrycket i rätt riktning. Här kan du läsa mer om den blodtrycksvänliga DASH-kosten.

Testa vår DASH-vecka!

Vill du få hjälp och tips på vägen? Prenumerera på Blodtrycksdoktorns “DASH-vecka”! Då får du tips på hur du kan tänka kring livsstilsförändringar, blodtrycksvänliga livsmedel och samt härliga DASH-inspirerade recept. Prenumerera på DASH-veckan här.

Liknande artiklar

Allmänt om högt blodtryck

Högt blodtryck, hypertoni, innebär att trycket i blodkärlen har kroniskt ökat tryck. Ju högre tryck i blodkärlen desto hårdare måste hjärtat pumpa.

Läs mer Pil åt höger

Symtom på högt blodtryck

De flesta med högt blodtryck har inga eller få symtom. Därför är det viktigt att regelbundet mäta blodtrycksnivån så att ett högt blodtryck upptäcks och kan behandlas.

Läs mer Pil åt höger

Orsaker till varför man får högt blodtryck

Högt blodtryck kan bero på ärftliga faktorer och/eller livsstilsfaktorer. Blodtrycket ökar även oftast med åldern. Läs artikeln och lär dig mer om vad som kan orsaka högt blodtryck.

Läs mer Pil åt höger

Behandling av högt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand med förbättrad livsstil. Ofta behövs också blodtrycksmediciner för att sänka blodtrycket till en lämplig nivå.

Läs mer Pil åt höger

Blodtrycksvärden

Blodtrycket anges med två tal som anges i mm kvicksilver (mmHg), det systoliska blodtrycket, övertrycket och det diastoliska blodtrycket, undertrycket.

Läs mer Pil åt höger

Att mäta blodtryck

Blodtrycket behöver mätas för att ställa diagnosen högt blodtryck och för att följa upp behandlingen. Det är viktigt att mäta blodtrycket med en tillförlitlig blodtrycksmätare samt på ett korrekt sätt.

Läs mer Pil åt höger