Frågor och svar

Hur mäter jag blodtrycket själv?

Blodtrycket anges i millimeter kvicksilver, mm Hg. Detta trots att kvicksilvermätare inte längre används inom vården. Blodtrycket anges med två tal. Exempelvis 170/100. Det första talet anger övertrycket (systoliskt blodtryck) som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod. Det andra talet anger undertrycket (diastoliskt tryck), när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod. Ett normalt blodtryck varierar över dygnet och påverkas av fysisk aktivitet, mat och dryck, stress och tobaksintag. Därför är det viktigt att när man mäter blodtrycket för att ställa diagnos eller ändra läkemedel gör det efter minst 5 minuters vila och att man inte ska ha ansträngt sig kraftigt fysiskt eller druckit kaffe/te eller rökt eller snusat 30 minuter innan mätningen. Undersökningar har visat att det oftast är bättre att mäta blodtrycket i hemmet jämfört med på sjukhus. Blodtrycket är oftast också lägre när det mäts i hemmiljö. 

Välj rätt manschettstorlek. Vila minst 5 minuter före mätningen. Slappna av. Prata inte. Sitt inte med fötterna i kors. Ha armen på stöd (t ex bordet) i samma höjd som hjärtat. Prata inte under tiden. Luta dig bakåt och ta stöd.

Gå med i vårt nyhetsbrev! Varannan vecka skickar vi ut intressant information för dig med högt blodtryck.

Anmäl dig här


Nu lanserar vi appen Blodtrycksdoktorn!

Gör en livsstilsförändring tillsammans med oss! Att börja med kontinuerlig blodtryckskontroll ger dig ett friskare liv. Vi finns med dig och hjälper dig hela vägen!

×

Kontakta oss