Yoga-julro: Släpp julstressen med 15 minuters yoga med Paul Steele

Julen är tänkt att vara en varm, harmonisk och gemytlig tid på året. Men, som vi alla vet, kan den istället kännas stressig, hektisk och ibland rentav som en mardröm.

Äldre man i grå t-shirt och svarta byxor utövar yoga på en matta

Att spendera pengar du kanske inte har på presenter till släktingar du egentligen inte gillar. Bakfyllan från företagets fest. Eller, värst av allt – det är din tur att vara värd för familjen, inklusive din kusin med de tre irriterande barnen som verkligen går dig på nerverna.

Hur i hela världen ska du överleva?

Det mest uppenbara är att planera i god tid. Säga nej till åtaganden du inte vill eller orkar ta på dig, och hålla dig till en stram budget.

Om du verkligen vill ta bort stressen från julen – prova denna femton minuters yin-yoga-lösning för att få ditt sinne – och din kropp – tillbaka på rätt spår!

Position 1: Väggsplit

Yoga pose

Denna ställning är ett utmärkt sätt att lindra julstress eftersom den hjälper till att förbättra blodcirkulationen, främjar djup avslappning och bidrar till att lindra spänningar i nacken. Det enklaste sättet att komma in i denna position är att ligga parallellt med väggen och sedan glida runt med rumpan samtidigt som du lyfter dina ben mot väggen. Sära på benen  åt sidorna tills du känner en stretch i ljumskarna. Försök att stanna i positionen i cirka 4 minuter.

Position 2: Barnets position 

Yoga

Känner du av julstressen i magen? Barnets position hjälper dig att koppla av så att du kan känna dig lugn och samlad när julruschen börjar.

Vänd dig på magen och kom upp på knä och händer innan du pressar höfterna bakåt. Håll knäna isär och fötterna tillsammans. Andas och försök att stanna i positionen i cirka 3 minuter.

Position 3: Liggande vridning

Yoga

Om du har överdoserat på julgodis, mat och festligheter, är Liggande vridning ett utmärkt sätt att stimulera din matsmältning samtidigt som du slappnar av och återställer din mentala balans. 

Ligg på ryggen med armarna rakt ut. Lyft benen mot bröstet och släpp dem sedan åt höger sida. Stanna där i 2 till 3 minuter och byt sedan sida. 

Position: Savasana

Yoga

Stanna i denna avslappnande position så länge du vill. Medan du är här, skanna igenom din kropp. Känner du hur julstressen smälter bort när du mjukt riktar ditt fokus inåt – på dig själv och dina behov, istället för din att-göra-lista? 

Nu kan du njuta av tanken på en harmonisk jul och av att föreställa dig alla leenden när de öppnar sina julklappar.

Denna yoga-session är skapad av Paul Steele

Om Paul Steele

Paul Steele är en copywriter, yogalärare och författare till boken Yin Yoga 50+ och han bor i Malmö. Paul undervisar grupper och enskilda i yin yoga, ofta äldre personer, som snabbt upplever fördelarna med denna långsamma form av motion.  Yin yoga kan förlänga en persons liv och förmodligen också göra att man kan få en mycket större glädje och balans i livet. Det är dessa fördelar som Paul brinner för att dela. Besök https://www.yinyoga50.com för mer information.

Yoga poses

Liknande artiklar

 Är bastubad bra vid högt högt blodtryck?

Kan regelbundna bastubad bidra till att sänka blodtrycket? Flera studier tyder på ett möjligt samband mellan bastubad och en långsiktig […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på återhämtning och avkoppling

Stressigt att läsa om stress? Ja, bara av att läsa ordet stress kan många av oss bli stressade. Men stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Låt oss titta på vad stress innebär och framför allt vad vi kan göra för att motverka det och finna återhämtning.

Läs mer Pil åt höger

7 sätt att vara snäll mot dig själv

Vi vet att det är viktigt att ta hand om både kropp och själ, men det kan vara lätt att glömma bort att vårda sitt inre. Här listar vi 7 tips på hur du kan vara snäll mot dig själv!

Läs mer Pil åt höger

Sömn och högt blodtryck

Visste du att sömnbrist kan leda till högt blodtryck? Studier visar att en dålig sömnkvalité och brist på sömn ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Vi förklarar varför och delar med oss av våra 10 bästa tips för en bättre sömn.

Läs mer Pil åt höger