Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Inför semestern

Om du inte redan gått på semester, försök att bromsa in mjukt inför semestern genom att planera tiden så att arbetsbördan är hyfsat lugn sista jobbveckan. Detta kan vara svårt då många känner att de behöver få undan så mycket som möjligt innan semestern börjar. Risken med att köra in i kaklet inför semestern är att en stor del av första veckan kommer att gå åt till att komma ned i varv och släppa tankar på jobbet. Det är då heller inte helt ovanligt att gå och bli sjuk första veckan då kroppen väntat på att du ska ha tid att vara sjuk. 

Om du går på semester en fredag, meddela att det kan vara svårt att nå dig redan på måndagen så du kan använda veckan till att bocka av sådant som behöver bli gjort innan semestern. Skriv ”Att göra-listor” som du kan ta tag i när du kommer tillbaka. En lista med uppgifter du behöver ta tag i ganska omgående och en med uppgifter att ta tag i på sikt. 

Korta råd inför semestern:

 • Kör inte så det ryker sista jobbveckan.
 • Skriv en realistisk lista med sådant du ska bocka av sista veckan.
 • Om möjligt, gå på semester en onsdag så är du piggare dina första semesterdagar.
 • Sätt på autosvar på telefonen och mejl några timmar innan du går hem inför semestern så det inte kommer in nya saker som du känner att du måste ta itu med.
 • Prata igenom förväntningar på semestern hemmavid.

På semestern:

När man väl har gått på semester och det äntligen är dags för den så välbehövda avkopplingen är det många som redan har fullspäckade veckor framför sig. Man ska hälsa på släktingar, man ska röja i trädgården, för att inte tala om garderoben. All renovering som inte hunnits med under året ska göras, ja i princip allt vi inte hunnit med under året ska hinnas med under semestern. Samtidigt som den ska vara avkopplande och stärkande. Det bästa rådet här är: Släpp det! Släpp allt som ska hinnas med och använd semestern till det den är till för – återhämtning! 

Korta råd under semestern:

 • Planera mindre, om detta är svårt planera in oplanerade dagar.
 • Byt miljö.
 • Umgås med människor som får dig att må bra.
 • Rör på dig.
 • Försök få in en bra sömnrutin som du bibehåller efter semestern.
 • Spendera tid ute i naturen.
 • Återhämta dig på ditt sätt.

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du:

 • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
 • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
 • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Liknande artiklar

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop […]

Läs mer Pil åt höger

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Stress och högt blodtryck

Många av oss upplever stress i vardagen. Det är naturligt att utveckla stressbeteenden under intensiva perioder med för lite återhämtning. […]

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Så påverkar naturen ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen, dagtid, så ofta du kan.

Läs mer Pil åt höger