Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap
Du behöver (4 port)
1,2 kg blandade rotfrukter (ex potatis, morot, rödbeta, palsternacka, rotselleri, sötpotatis)
600 kg kycklingfilé
1/2 nät (250 g) brysselkål
2 msk rapsolja + lite extra rapsolja till stekning
4 tsk dijonsenap
2 msk honung
1,5 tsk mineralsalt (ex seltin) och peppar
2-3 tsk örtkryddor tex rosmarin och timjan
2,5-3 dl naturell yoghurt eller kvarg (om man önskar fastare konsistens)
Gör så här
Skrubba vid behov rotfrukterna, och skär i mindre bitar (ca 1 cm tjocklek). Dela brysselkålen på hälften. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Blanda 2 msk rapsolja med hälften av honungen (1msk), dijonsenap (2 tsk), mineralsalt (1 tsk), peppar samt 2 tsk örtkryddor. Häll över rotfrukterna och blanda. Sätt in mitt i ugnen i 30 min på 200 grader. Bryn kycklingfiléerna i olja tills de fått fin färg. Salta (1/2 tsk) och peppra. Lägg kycklingfiléerna på rotfruktsplåten och fortsätt tillaga i ugnen ytterligare ca 10 min. Blanda yoghurt med resten av honungen, dijonsenap, smaka av med örtkryddor. Servera kyckling, rotfrukter med såsen.
Om receptet
En enkel och hälsosam DASH-inspirerad ”allt-i-ett panna”. Rotfrukter, brysselkål och kyckling tillagas tillsammans i ugn och smaksätts med dijonsenap, honung och örtkryddor. Receptet är blodtrycksvänligt och ger hela 40 % av rekommenderat fiberintag per dag! Rotfrukter och grönsaker är bra källor till lösliga fiber som bildar en gel i magsäcken och gör att maten tas upp långsammare vilket leder till bättre mättnad och bättre blodsockerbalans. Lösliga fiber kan även sänka kolesterolnivåer, något som minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Receptet är även mycket rikt på viktiga blodtrycksreglerande mineraler såsom kalium, magnesium och kalcium. Om ett mineralsalt (exempelvis Seltin) används så innehåller receptet en lagom mängd salt.