Sambandet mellan övervikt och högt blodtryck

Visste du att övervikt och obesitas inte bara påverkar din kroppsstorlek, utan kan påverka hela din hälsa och leda till flera problem, inklusive högt blodtryck? Men det finns goda nyheter: du behöver inte göra stora, drastiska förändringar för att se positiva resultat för din hälsa.

Kraftig kvinna iklädd blå träningströja och hörlurar, ca 55 år, kollar på sin smartklocka under ett träningspass.

Redan en liten viktnedgång kan ge betydande hälsofördelar – som att sänka ditt blodtryck och ge dig mer energi och livskvalitet. Så låt oss utforska hur små steg kan leda till stora framgångar och en friskare framtid.

Vad är obesitas och hur påverkar det hälsan?

Obesitas är inte enbart kopplat till livsstilsfaktorer. Forskare och vårdorganisationer världen över, som World Obesity Federation och Socialstyrelsen, erkänner obesitas som en kronisk, återkommande sjukdom. Det innebär att det krävs en långsiktig strategi för att behandla och hantera tillståndet, precis som med andra kroniska sjukdomar som diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar.

Två kurviga kvinnor, ca 30 år gamla, håller om varandra och ler mot kameran på en bro i en skog.

Obesitas kan påverka kroppens grundläggande funktioner, som regleringen av blodtryck, blodsocker och blodfetter. När dessa system inte fungerar som de ska ökar risken för att drabbas av en mängd olika hälsoproblem, inklusive:

  • Högt blodtryck
  • Typ 2-diabetes
  • Höga blodfetter
  • Hjärtinfarkt och stroke
  • Sömnapné (problem med andningen under sömnen)
  • Vissa typer av cancer (t.ex. i bröst, livmoder och tjocktarm)

Det är alltså inte bara en fråga om att ha några extra kilon – det är en komplex sjukdom som kan påverka allt från hur ditt hjärta fungerar till hur du sover på natten. Här kan du läsa mer om obesitas.

Så påverkar övervikt och obesitas blodtrycket

En av de första områdena där obesitas gör sig kännbar är just blodtrycket. När kroppsvikten ökar, behöver hjärtat arbeta hårdare för att pumpa blod runt i kroppen. Detta skapar ett högre tryck på blodkärlen, vilket kan leda till högt blodtryck. Och högt blodtryck är i sin tur en av de största riskfaktorerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Små förändringar – stora effekter

Den goda nyheten är att även små förändringar kan göra stor skillnad. Forskning visar att en minskning av kroppsvikten med bara 5% kan leda till förbättrad insulinkänslighet (hur väl kroppen hanterar blodsocker), minskad mängd fett i levern och till och med en reducerad risk för att utveckla typ 2-diabetes. Men det slutar inte där. En studie publicerad i Cell Metabolism visar att även en måttlig viktnedgång på 5-10% kan sänka blodtrycket vilket i sin tur minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Svart kvinna iklädd ljusgrön tunika, ca 50 år gammal, dricker en grön juice framför sin dator.

Livsstilsförändringar och medicinsk behandling

För många människor kan en kombination av hälsosammare matvanor och ökad fysisk aktivitet vara nyckeln till att gå ner i vikt och förbättra sin hälsa. Men för personer med svår obesitas kan livsstilsförändringar ibland inte räcka till. I dessa fall kan medicinska behandlingar vara ett värdefullt komplement. Nya viktminskningsläkemedel, som GLP-1-analoger, har visat sig vara mycket effektiva för att hjälpa patienter att gå ner i vikt, samtidigt som de bidrar till att sänka både blodtryck och blodsockernivåer – vilket ger en bredare hälsoförbättring.

En positiv spiral för hjärtat

När kroppen förlorar vikt minskar mängden fett som omger organen (s.k. visceralt fett). Det innebär att organen kan fungera bättre, insulinresistensen sjunker,  blodtrycket sjunker och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar. Minskad inflammation i kroppen leder till förbättrad kardiovaskulär hälsa, vilket skapar en positiv spiral som gör det lättare att hålla sig frisk.

Äldre man med vitt skägg och vit t-shirt joggar i en skog på hösten.

Varje liten förändring är ett stort steg mot bättre hälsa

Det viktigaste att komma ihåg är att varje liten förändring räknas. Du behöver inte gå ner stora mängder vikt för att se skillnad – redan 5% viktnedgång kan ge positiva effekter på ditt blodtryck och din övergripande hälsa. Tänk på att varje litet steg, varje promenad och varje hälsosammare val du gör bidrar till att minska risken för sjukdomar och förbättra din livskvalitet.

Det handlar inte om att vara perfekt, utan om att göra hållbara förändringar som fungerar för dig på lång sikt. Kom ihåg: små förändringar i din livsstil kan leda till stora hälsovinster – och en betydligt bättre framtid för dig och din kropp.

Referenser:

  1. Burki T. Lancet Diabetes Endocrinol. European Commission classifies obesity as a chronic disease. 2021;9(6).
  2. Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer för vård vid obesitas. Stöd för styrning och ledning, 2022.
  3. Bray GA, Kim KK, Wilding JPH. Obesity: a chronic relapsing progressive disease process. A position statement of the World Obesity Federation. Obes Rev. 2017;18(7):715-723.
  4. Magkos, F., Fraterrigo, G., Yoshino, J., et al. Effects of moderate and subsequent progressive weight loss on metabolic function and adipose tissue biology in humans with obesity. Cell Metabolism. 2016;23(4), 591–601.
  5. Wing RR, Lang W, Wadden TA, et al. Benefits of modest weight loss in improving cardiovascular risk factors in overweight and obese individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2011;34:1481–6.

Liknande artiklar

Övervikt, obesitas och dess hälsorisker

Obesitas är en mycket vanlig, försummad och tabubelagd komplex kronisk sjukdom som ofta går i skov.

Läs mer Pil åt höger

Modern läkemedelsbehandling mot övervikt och obesitas

Att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt är avgörande för att förbättra den allmänna hälsan och minska risken för kroniska sjukdomar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsoutmaningar för kvinnor med övervikt

Denna artikel utforskar de utmaningar som kvinnor med övervikt ofta möter, inklusive hormonella tillstånd som PCOS och klimakteriet, samt mindre vanliga tillstånd som lipödem.

Läs mer Pil åt höger

Hälsoutmaningar för män med övervikt

Denna artikel utforskar de utmaningar som män med övervikt ofta möter, inklusive hormonella faktorer som testosteronbrist och åldrande, samt mindre vanliga tillstånd som hypogonadism.

Läs mer Pil åt höger

Vad betyder obesitas?

I denna artikel får du lära dig vad obesitas är, vad som orsakar det och vem som kan drabbas. Vi tar även upp hur obesitas påverkar din hälsa och vilka behandlingsalternativ som finns. Genom att förstå både genetiska och livsstilsrelaterade faktorer kan vi bättre hantera och förebygga obesitas.

Läs mer Pil åt höger

4 steg mot effektiv viktminskning

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad hållbar viktnedgång innebär, varför det är viktigt, och hur du kan uppnå det genom att göra små men betydelsefulla förändringar, inklusive användning av läkemedel vid behov.

Läs mer Pil åt höger