Letar du efter ett gott och hälsosamt frukostrecept som ger dig den energi och näring du behöver för att starta dagen på rätt sätt? Det här receptet på havregrynsgröt kombinerar näringsrika ingredienser såsom havregryn, chiafrön och färsk frukt för att skapa en smarrig och mättande frukost.
Havregryn innehåller både fibrer, proteiner och kolhydrater som förser kroppen med värdefull energi och som ger en lång mättnadskänsla. Chiafrön innehåller mycket omega-3, ett fleromättat fett som är livsnödvändigt för kroppen men som kroppen inte själv kan tillverka. Gojibär har länge kallats för naturens ”superbär” då de är laddade med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Pumpakärnor innehåller också stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler och är även rika på protein. Frusen och färsk frukt är inte bara gott, utan innehåller en rad olika vitaminer och mineraler. Bananer till exempel är väldigt rika på kalium som har stor betydelse för våra cellers funktion.
Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Ingredienser
- 1,5 dl havregryn
- 1 dl valfri mjölk
- 2 dl vatten
- ½ banan
- 1 apelsin
- 50 gram frysta hallon
- 1 matsked chiafrön
- 1 matsked pumpafrön
- 2 matskedar gojibär (valfritt)
Gör så här:
- Skiva en halv banan och skär apelsinen på mitten.
- Lägg de frysta hallonen i en kastrull tillsammans med saften av en halv apelsin. Värm hallonen* på spisen tills de blir mjuka och blir till en sås (ungefär 3-4 minuter)
- I en annan kastrull, kombinera havegryn med mjölk och vatten och koka på låg värme till en krämig havregrynsgröt
- Häll upp gröten i en skål och häll över hallonkompotten
- Skär resterande apelsin i bitar och ta bort skalet
- Lägg frukten ovanpå gröten
- Toppa gröten med chiafrön, pumpafrön, gojibär eller andra nyttiga ingredienser (se nedan för idéer)!
- Njut!
* Frysta, importerade hallon (från andra länder än Sverige) bör enligt Livsmedelverkets rekommendationer kokas i några minuter på hög värme.
Visste du att…
Flera av ingredienserna kan med fördel bytas ut efter tillgänglighet och smak. Låt fantasin flöda! Nedan är några exempel:
- Frusen mango, ananas eller frysta blåbär istället för frysta hallon
- Färsk persika, ananas eller mango istället för banan
- Vallmofrön istället för chiafrön
- Solroskärnor istället för pumpakärnor
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!