Äntligen dags för påsk och långhelg! En högtid att fira med nära och kära, bland kycklingar och påskägg och med massor av god mat. Förutom att dela med oss av våra tre hälsosamma favoriter på påskbordet som är bra att äta om man har ett förhöjt blodtryck, har vi också ett riktigt gott och nyttigt DASH-recept inför helgen!
Lax & sill
Gravlax och inlagd sill är klassiker på påskbordet! Fet fisk som till exempel lax och sill är både nyttigt och bra för blodtrycket. Dessa fiskarter innehåller dessutom omega-3 fetter och D-vitamin som spelar en viktig funktion för kroppen. Även vit mager fisk är hälsosamt och innehåller flera mineraler såsom kalium och magnesium som behövs för god benhälsa och normal nerv- och muskelfunktion.
Potatis
Vad vore ett svenskt påskbord utan potatis som tillbehör? Potatis är en mångsidig grönsak som är rik på kalium, kostfibrer och C-vitamin. Kokt potatis, bakad potatis, stekt potatis, potatisgratäng, potatismos; valen är ändlösa när det kommer till hur denna fantastiska grönsak kan tillagas! Potatis är även ett av de mest mättande livsmedel sett till energiinnehåll då en normalstor kokt potatis innehåller cirka 85 kalorier.
Ägg
Ägg är både mättande och proteinrikt och går att variera på många olika sätt, till exempel som ägghalvor eller omelett. De innehåller förvisso kolesterol, men ägg ger kroppen energi och är oerhört näringsrikt. Forskning har visat att majoriteten av det kolesterol vi har i kroppen kommer faktiskt från andra livsmedel. En stor internationell studie utförd av svenska forskare drog slutsatsen att ett ägg om dagen är säkert och ökar inte risken för hjärtkärlsjukdom.
Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Påskrecept: Lax- och spenatfrittata
Har du slut på idéer och vet inte vad du ska laga till lunch eller middag? Då kanske vårt recept på en riktigt god frittata är exakt det du behöver! Receptet är perfekt om du har ägg över efter påsk eller om du vill ha ett alternativ till ägghalvorna på påskbordet!
Ingredienser:
- 1 matsked olivolja
- 1 rödlök
- 150 gram babyspenat
- 150 gram broccoli
- 125 gram färsk eller frusen laxfilé utan skinn
- 8 ägg
- 1,5 dl lättmjölk
- 2 kryddmått salt, gärna mineralsalt
- 1 kryddmått peppar
- 1 matsked oregano, timjan eller basilika
- 1 tesked vitlökspulver
Gör så här:
- Sätt först ugnen på 175 grader varmluft.
- Skär broccolin i små buketter.
- Koka broccolin i cirka 5 minuter i en kastrull. Broccolin ska vara ”al dente” (inte helt mjuk). Häll av i ett durkslag.
- Hacka rödlök och skär laxen i små bitar.
- I en stekpanna fräs rödlök tillsammans med laxbitarna i olivolja tills löken har blivit mjuk och laxen ljusrosa
- Tillsätt spenaten och rör om i stekpannan tills spenaten sjunkit ihop helt. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och kryddor i en stor skål.
- Häll äggstanningen, broccolin och spenat- och laxblandningen i en ugnssäker rund eller fyrkantig form. Rör om lätt.
- Grädda i ungen i cirka 20-25 minuter tills äggstanningen har blivit fast och fått fin färg.
- Ta ut och låt kallna i ett par minuter. Njut!
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!