Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Ingredienser (4 port)
- 1 medelstor butternutpumpa (eller vanlig pumpa), skalad, urkärnad och tärnad (cirka 700 g pumpa)
 - 1 stor morot, skalad och tärnad
 - 1 liten lök, hackad
 - 2 vitlöksklyftor, pressade
 - 2 msk riven färsk ingefära
 - 1 msk olivolja
 - 1 tsk spiskummin
 - 1 tsk gurkmeja
 - 1 tsk paprika
 - 1 tsk kanel
 - 1/4 tsk cayennepeppar (valfritt)
 - 2 krm salt/mineralsalt
 
Servera med ett proteinrikt och magert tillbehör:
- 150 g cottage cheese 1,5% fett
 - 150 g grekisk yoghurt 0% fett
 - 50 g vitost, 3% eller 10% fett
 - 90 g grillat kycklingbröst
 - 100 g naturell tofu eller tempeh, lätt stekt och kryddad
 - 115 g rostade kikärter eller bönor
 

Gör så här:
- Skala och tärna pumpan och moroten. Hacka lök och vitlök.
 - Värm olivoljan i en stor kastrull över medelhög värme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
 - Tillsätt pumpa, morot och ingefära till kastrullen. Addera alla kryddor och salt. Rör om och låt kryddorna fräsa i cirka 1 minut.
 - Tillsätt 1 liter vatten och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 20-25 minuter.
 - Använd en stavmixer för att mixa soppan tills den är helt slät. Var försiktig med den heta soppan!
 - Garnera med 1 tsk pumpafrön för extra crunch.
 - Servera med valfritt proteinrikt tillbehör och 1 skiva osötat grovt fullkornsbröd/knäckebröd.
 
