Ingredienser (4 port)
- 1 medelstor butternutpumpa (eller vanlig pumpa), skalad, urkärnad och tärnad (cirka 700 g pumpa)
- 1 stor morot, skalad och tärnad
- 1 liten lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 msk olivolja
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprika
- 1/4 tsk cayennepeppar (valfritt)
- 2 krm salt/mineralsalt
Servera med ett proteinrikt och magert tillbehör:
- 150 g cottage cheese 1,5% fett
- 150 g grekisk yoghurt 0% fett
- 50 g vitost, 3% eller 10% fett
- 90 g grillat kycklingbröst
- 100 g naturell tofu eller tempeh, lätt stekt och kryddad
- 115 g rostade kikärter eller bönor
Gör så här:
- Skala och tärna pumpan och moroten. Hacka lök och vitlök.
- Värm olivoljan i en stor kastrull över medelhög värme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Tillsätt pumpa, morot och ingefära till kastrullen.Tillsätt spiskummin, paprika, kanel och cayennepeppar. Rör om och låt kryddorna fräsa i cirka 1 minut.
- Tillsätt 1 liter vatten och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 20-25 minuter.
- Använd en stavmixer för att mixa soppan tills den är helt slät. Var försiktig med den heta soppan!
- Garnera med 1 tsk pumpafrön för extra crunch.
- Servera med valfritt proteinrikt tillbehör och 1 skiva osötat grovt fullkornsbröd/knäckebröd.