Hälsosamma favoriter på julbordet

Med julen runt hörnet vill vi tipsa om våra favoriter på julbordet. Njut av nyttig julmat som kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck!

Collage med bilder på nyttig julmat.
Bild på grönkålssallad toppad med äpplen, valnötter och granatäpplekärnor.

Kål

Rödkål, brysselkål och grönkål har alla en given plats på julbordet. Dessa fiberrika grönsaker innehåller massvis av antioxidanter och grönkålen är även full av magnesium, ett näringsämne som kan sänka blodtrycket. Ät gärna färsk kål i en fräsch sallad med till exempel äpple eller citrus, granatäpple och nötter!

Bild på valnötter, några med skal och några enbart kärnan.

Nötter

Nötter innehåller förutom hälsosamma fetter även vitaminer och mineraler, bra fibrer och växtsteroler. En matsked osaltade nötter per dag är en lagom mängd.

bild på sill i en glasburk på en träbänk med rosmarinstänger.

Lax & sill

Fet fisk som lax och sill innehåller nyttiga omega-3 fetter och D-vitamin som är bra för blodtrycket. Även vit mager fisk är hälsosamt och innehåller bl.a. kalium och magnesium. Fisk mättar dessutom väldigt bra!

Bild på 3 stycken potatisar på en träbricka.

Potatis

Potatis är rikt på kalium, kostfibrer och C-vitamin. Kokt potatis är ett av de mest mättande livsmedel sett till energiinnehåll.

Bruna ägg liggandes i en träskål.

Ägg

Ägg är mättande och proteinrikt och går att variera på många olika sätt, till exempel som ägghalvor eller omelett. Forskning har visat att ett ägg per dag är säkert och ökar inte risken för hjärtkärlsjukdom.

citrusfrukter i en skål.

Citrus

Passa på att boosta immunförsvaret med c-vitamin! Citrusfrukter innehåller viktiga ämnen som antioxidanter, vitaminer och mineraler samt lösliga och olösliga fibrer. Precis som med grönsaker så har ett högt intag en skyddande effekt och minskar risken för olika sjukdomar.

DASH-veckan-1

Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!

Liknande artiklar

DASH-recept med kyckling

Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 kg blandade rotfrukter (ex potatis, morot, […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Din livsstil påverkar ditt blodtryck

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen och inspireras av detta smarriga frukosttips, framtaget av legitimerad dietist Elinor. Här kommer ett recept på goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger

Gott och blodtrycksvänligt under midsommar

Äntligen är det midsommar och hög tid att samla vänner och familj för fest och dans kring midsommarstången. Oavsett om […]

Läs mer Pil åt höger