Kål
Rödkål, brysselkål och grönkål har alla en given plats på julbordet. Dessa fiberrika grönsaker innehåller massvis av antioxidanter och grönkålen är även full av magnesium, ett näringsämne som kan sänka blodtrycket. Ät gärna färsk kål i en fräsch sallad med till exempel äpple eller citrus, granatäpple och nötter!
Nötter
Nötter innehåller förutom hälsosamma fetter även vitaminer och mineraler, bra fibrer och växtsteroler. En matsked osaltade nötter per dag är en lagom mängd.
Lax & sill
Fet fisk som lax och sill innehåller nyttiga omega-3 fetter och D-vitamin som är bra för blodtrycket. Även vit mager fisk är hälsosamt och innehåller bl.a. kalium och magnesium. Fisk mättar dessutom väldigt bra!
Potatis
Potatis är rikt på kalium, kostfibrer och C-vitamin. Kokt potatis är ett av de mest mättande livsmedel sett till energiinnehåll.
Ägg
Ägg är mättande och proteinrikt och går att variera på många olika sätt, till exempel som ägghalvor eller omelett. Forskning har visat att ett ägg per dag är säkert och ökar inte risken för hjärtkärlsjukdom.
Apelsin
Passa på att boosta immunförsvaret med c-vitamin! Citrusfrukter innehåller viktiga ämnen som antioxidanter, vitaminer och mineraler samt lösliga och olösliga fibrer. Precis som med grönsaker så har ett högt intag en skyddande effekt och minskar risken för olika sjukdomar.
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!