Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
1. Vindruvssorbet
Ingredienser (4 portioner)
500 g gröna vindruvor
Gör så här:
Skölj vindruvorna noga. Lägg druvorna på en bricka i frysen, frys under minst 3 timmar. Tina cirka 5-10 minuter. Mixa till glass och servera direkt. Glassen går bra att smaksätta med till exempel mynta eller limezest för en härligt somrig smak.
2. Pinnglass med nötter och choklad
Ingredienser (6 portioner)
4 bananer
200 g mörk choklad, minst 70%
Nötter av olika slag, tex hasselnötter, pistagenötter, valnötter eller kokos
Gör så här:
Dela bananerna på mitten och stick en glasspinne i varje banan (det går även bra med engångsskedar av trä). Grovhacka nötterna var för sig och lägg i högar på bakplåtspapper. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa varje bananhalva i choklad och rulla den i hackade toppingen. Lägg på en bricka och frys in glassarna. Tips! Garnera gärna med frystorkade bär, till exempel hallon, för en härligt sötsyrlig touch.
3. Yoghurtglass med bär
Ingredienser (ca 4 glassar)
2-3 dl Arla grekisk yoghurt med citronsmak (eller annan smak alt. naturell yoghurt)
ca 1-1,5 dl frysta bär (exempelvis blåbär/hallon)
1/2 – 1 msk honung
Du behöver:
Isglassformar, föredragsvis i silikon (lättare att få ut glassen). Du kan också göra glassen i en större bunke eller burk utan pinne men då är det bra om du tar ut den ur frysen och rör om då och då för att minska risken att det blir en massa iskristaller.
Gör så här:
Tina de frysta bären någon minut i micro/kastrull. Blanda bären med honung, rör sedan försiktigt ihop med yoghurten. Fördela blandningen i isglassformarna. Frys in i minst 4 timmar innan servering.
4. Bananglass med rostade mandlar
Ingredienser (4 portioner)
6 bananer
3/4 dl osötad mandelmjölk
1 nypa malen kardemumma
1 nypa vaniljpulver
1 näve rostade mandlar
Gör så här:
Skiva bananerna och lägg dem på en bricka. Frys tills bananskivorna stelnat, minst 1 timme. Mixa de frysta bananerna med mandelmjölk, kardemumma och vaniljpulver i en matberedare till en slät glass. Lägg glassen i skålar, toppa med hackade, rostade mandlar och servera på en gång.
5. Krämig glass med mynta, ärtor och lime
Ingredienser (4 portioner)
4 frysta skivade bananer
1 näve färsk mynta
150 g frysta gröna ärtor
Saft av ½ limefrukt
2 msk agavesirap
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
Skiva bananerna och lägg dem på en bricka. Frys tills bananskivorna stelnat, minst 1 timme. Mixa alla ingredienser i en matberedare, servera på en gång i glas eller skålar.
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!