Ny forskning inom högt blodtryck

Kan frukt verkligen göra skillnad för mitt blodtryck? Är det bäst att ta sin blodtryckssänkande medicin på kvällen eller morgonen? Tack vare två nya studier kan vi lära oss lite mer.

En frukt om dagen

En studie som genomförts av forskare vid Linköpings universitet tyder på att det finns ett samband mellan stort fruktintag och lågt blodtryck. 

Korrelationer mellan intag av vissa frukter och ett lägre blodtryck är tydlig, men studien har emellertid inte svar på alla frågor kring varför detta fenomen uppstår. Det behövs ytterligare studier för att kunna fastslå orsaken till de olika frukternas påverkan på blodtrycket.

Det behövs även studier för att säkerställa exakt vad som ligger bakom resultatet, men studien visade att till och med en frukt om dagen kan hjälpa sänka blodtrycket!

källa:https://liu.se/nyhet/ny-studie-frukt-kan-sanka-blodtrycket

Ta medicinen morgon eller kväll?

En stor klinisk prövning från Storbritannien visar att det inte finns någon uppenbar fördel med att ta blodtrycksläkemedel på kvällen, jämfört med på morgonen, vilket tidigare hävdats. Viktigt är emellertid att alltid rådfråga sin läkare innan man gör eventuella ändringar av sin medicinering.

Källa:https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/blodtrycksmedicin-var-lika-bra-morgon-som-kvall/

Liknande artiklar

Gott och blodtrycksvänligt under midsommar

Äntligen är det midsommar och hög tid att samla vänner och familj för fest och dans kring midsommarstången. Oavsett om […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Extra viktigt att dricka när det är varmt ute

När det är varmt ute behöver alla tänka på att dricka ordentligt men det är extra viktigt för dig som äter blodtrycksmediciner då de gör kroppen extra känslig för uttorkning.

Läs mer Pil åt höger

Alkoholfri granatäpplemojito

Släck törsten i värmen med en läskande alkoholfri drink! Vår dietist Elinor har skapat ett recept på en svalkande granatäpplemojito med mynta och lime.

Läs mer Pil åt höger