Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Du behöver (ca 4 portioner):
- 4 laxfiléer á ca 100-120 g styck
- 2 st aubergine, 1 st zucchini
- 2 st röd/gul/orange paprika
- 500 g körsbärstomater
- 1 kruka färsk timjan
- 2 krm mineralsalt
- vitpeppar/citronpeppar
- 1 msk olivolja
Yoghurtsås
- 200 g turkisk/grekisk yoghurt 0%
- 1 kruka färsk timjan
- 2 krm mineralsalt
Tips! Det går även bra att rosta andra grönsaker, till exempel svamp, aubergine, lök och vitlök.
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 grader.
- Skär auberginer och paprikor i klyftor och lägg i en ugnsfast form tillsammans med tomaterna.
- Tillsätt salt och olja och blanda om ordentligt. Rosta i ugnen i ca 35min.
- Mixa yoghurt, timjan och salt i en skål. Spara lite timjan till fisken.
- Grilla laxen på en grill. Se till att gallret är mycket hett och rent. Du kan pensla gallret med lite matolja så att fisken inte fastnar. Låt fisken ligga ett tag på det heta gallret innan man vänder, då fastnar den inte lika lätt. Om du hellre vill tillaga fisken i ugn går det också bra! Lägg då laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka laxen i ca 10-15 min.
- Servera laxen med ugnsgrillade grönsaker och yoghurtsås.