
Rosmarinkyckling med gröna bönor & tranbär
Ingredienser (4 portioner):
- 600 g kycklingbröstfilé eller 1 hel kyckling utan skinn
- 6-8 st potatis
- 1 krm mineralsalt
- 1-2 krm svartpeppar
- 1 tsk oregano
- 1 apelsin
- 300 g gröna bönor/haricots verts
- 2 msk olivolja
- 4 msk vitt matlagningsvin
- 3 tsk torkad rosmarin
- 1 kvist färsk rosmarin
- 2 msk sojasås
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 50 g tranbär
Gör så här:
- Mixa vin, sojasås, vitlök, torkad rosmarin och hälften av tranbären i en matberedare till en marinad. Placera kycklingfiléer i en ugnsfast form och häll över marinaden. Täck och låt marinera i kyl i minst 30 minuter.
- Skiva apelsinen. Skölj bönorna.
- Skala och klyfta potatisen. Blanda potatisen med 1 krm mineralsalt, peppar och oregano. Fördela potatisen på en ugnsplåt med bakpapper och baka i ugnen i cirka 30 minuter.
- När det är dags, ta ut kycklingen ur kylen. Krydda med färsk rosmarin och peppar. Tillsätt apelsinskivorna, bönorna och resten av tranbären till den ugnsfasta formen. Ställ i ugnen och baka i 30 minuter eller tills kycklingen är krispig och genomstekt.
- Servera kyckling, bönor och potatis tillsammans och njut!

Kalorismarta lussekatter
Ingredienser:
- 50 g jäst för söta degar
- 60 g extra virgin olivolja
- 1 g saffran
- 1 dl steviapulver/lättströ
- 5 dl lättmjölk (0,5% fett)
- 16 dl vetemjöl
- 250 g vaniljkvarg utan tillsatt socker
- 0,5 tesked salt
- 1 ägg
- Russin för dekoration
- 1 ägg för pensling
Gör så här:
- Värm oljan, mjölken och saffranet till max 37 grader. Tillsätt vaniljkvargen och rör om.
- Smula jästen i en skål och häll över vätskorna. Rör tills jästen löses upp.
- Tillsätt stevia, salt, ägg och det mesta av mjölet under omrörning.
- Arbeta degen och tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Täck och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Forma bullarna, placera dem på bakplåtar och dekorera med russin. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20-30 minuter.
- Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Håll extra koll för att se om du behöver mindre eller mer tid, beroende på din ugn.

Rödbetssallad
Ingredienser (4 portioner):
- 500 g kokta rödbetor
- 1 äpple
- 2 dl grekisk/turkisk yoghurt 0%
- 2 msk dijonsenap
- Svartpeppar
Gör så här:
- Skär rödbetorna och äpplet i små tärningar.
- I en stor skål, vispa samman yoghurten, dijonsenap och svartpeppar.
- Tillsätt de kokta rödbetorna och äppeltärningarna, och blanda ordentligt så att alla ingredienser är jämnt täckta.
- Låt salladen stå i kylskåpet i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna blanda sig.

Brysselkålsallad
Ingredienser (8 portioner):
- 500 g färsk eller fryst brysselkål
- 2 msk färsk/torkad timjan
- 1 citron, saften
- 1⁄2 citron, skalet
- 1 msk färskriven ingefära
- 2 msk olivolja/rapsolja
- 1 krm mineralsalt
- Svartpeppar
Garnering - Citronzest
- Granatäppelkärnor
- 1/2 dl krossade valnötter eller mandelflarn
Gör så här:
- Koka brysselkålen i cirka 5 minuter i saltat vatten. Häll av och skölj dem med kallt vatten. Lägg dem i en skål.
- Fräs brysselkålen snabbt, ca 2-3 minuter, med 1 matsked olja.
- Kärna ur granatäpplet eller tina kärnorna om du använder frysta.
- Vispa samman citronsaft, skal, ingefära, 1 matsked olivolja, timjan, mineralsalt och svartpeppar till en dressing.
- Blanda dressingen med brysselkålen och garnera med nötterna samt granatäpplekärnorna.

Festlig grönkålssallad
Ingredienser (8 portioner):
- 200 g grönkål
- 2 apelsiner
- 20 valnötter
- 1 dl granatäpplekärnor
Till dressingen:
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- Svartpeppar
Gör så här:
- Vispa samman dijonsenap, honung, vinäger och olja.
- Tillsätt peppar och smaka eventuellt av med mer honung eller vitvinsvinäger.
- Skölj, finhacka och massera grönkålen. Blanda den med dressingen.
- Skiva apelsinen i klyftor och tärna dem. Blanda sedan ner dem i salladen.
- Toppa med valnötter, antingen i större eller mindre bitar.
- Garnera med några granatäpplekärnor och servera.

Kalkonköttbullar
Ingredienser (ca 30 st):
- ½ riven gul lök
- 1 msk kycklingfond
- 2 msk havrekli
- 1 ägg
- 500 g kalkonfärs (fryst eller mixad av kalkonbröst)
- 1 tsk malen ingefära
- 1 krm malen kryddpeppar
- 1 krm malen vitpeppar
- ½ tsk mineralsalt
- 2 msk hackad persilja
Gör så här:
- Blanda lök, fond, havrekli och ägg. Låt det svälla i cirka 5 minuter.
- Blanda sedan ner färsen och kryddorna. Rör till en smidig smet och forma runda köttbullar.
- Stek dem i omgångar på medelvärme i cirka 6–7 minuter.