Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Proteinsmoothie med mango & ingefära
Ingredienser (1 glas)
- 0,5 dl kokta, röda linser
- 2 dl frusen mango
- 1 dl osockrad morotsjuice
- 1 tsk riven ingefära
- 1 tsk honung
- 1 kryddmått kardemumma
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Addera mer morotsjuice eller vatten om smoothien är för tjock. Servera direkt.
Dinkelmuffins med blåbär & banan
Ingredienser (ca 12 muffins)
- 2 stora, mogna bananer
- 2 dl osötad mandeldryck
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 0,5 dl honung
- 1 tsk flytande vaniljarom
- 4 msk raps- eller olivolja
- 5 dl dinkelmjöl
- 5 msk kokossocker
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 tsk kanel
- 0,5 tsk mineralsalt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1,5 dl valnötter
- 2,5 dl frysta blåbär
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Mosa bananerna.
- Blanda bananerna med mandelmjölk, äppelcidervinäger, honung, olja och vaniljarom.
- Blanda de torra ingredienserna (mjöl, kokossocker, bakpulver, kanel, mineralsalt och bikarbonat) i en separat bunke.
- Blanda de torra ingredienser med resten av smeten. Vänd försiktigt i valnötter och blåbär.
- Fyll muffinsformar på en plåt ungefär till hälften med muffinssmet.
- Grädda muffinsen ca 25 min, testa gärna med en sticka så de är klara i mitten.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Potatisfrittata med tomat- och basilikasallad
Ingredienser (ca 4 portioner)
- 6 ägg
- 5-6 små potatisar tex delikatesspotatis, kokta och skivade
- 1 klyfta vitlök
- Mineralsalt
- Peppar
- 1 ask körsbärstomater
- 1 näve basilika
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Smörj en mindre ugnsform, tex en brödform, men en liten skvätt olja.
- Lägg kokt, skivan potatis i botten.
- Vispa upp äggen med en pressad vitlöksklyfta och lite mineralsalt.
- Häll äggsmeten i formen och grädda ca 7-8 min.
- Hacka tomater och basilika, addera peppar efter smak.
- Servera frittatan med tomatsalladen, ringla eventuellt lite balsamico ovanpå salladen.