Helgbrunch med DASH-recept

Varför inte börja helgen med en härlig brunch? Vi delar med oss av tre goda och lättlagade DASH-recept som passar både till vardag och fest!

Collage med olika brunchrätter med en logotyp i mitten där det står "helgbrunch"

Logotyp hjärta BlodtrycksdoktornRecepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.

Bild på orange smoothie i högt glas och på muffins och tomatsallad.

Proteinsmoothie med mango & ingefära

Ingredienser (1 glas)

  • 0,5 dl kokta, röda linser
  • 2 dl frusen mango
  • 1 dl osockrad morotsjuice
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk honung
  • 1 kryddmått kardemumma
bild på juice och skål med mangobitar.

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Addera mer morotsjuice eller vatten om smoothien är för tjock. Servera direkt.

Dinkelmuffins med blåbär & banan

Bild på mörka dinkelmuffins toppade med banan och valnöt.

Ingredienser (ca 12 muffins)

  • 2 stora, mogna bananer
  • 2 dl osötad mandeldryck
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl honung
  • 1 tsk flytande vaniljarom
  • 4 msk raps- eller olivolja
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 5 msk kokossocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk mineralsalt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl valnötter
  • 2,5 dl frysta blåbär
Bild på bananer och valnötter.

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Mosa bananerna.
  3. Blanda bananerna med mandelmjölk, äppelcidervinäger, honung, olja och vaniljarom.
  4. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, kokossocker, bakpulver, kanel, mineralsalt och bikarbonat) i en separat bunke.
  5. Blanda de torra ingredienser med resten av smeten. Vänd försiktigt i valnötter och blåbär.
  6. Fyll muffinsformar på en plåt ungefär till hälften med muffinssmet.
  7. Grädda muffinsen ca 25 min, testa gärna med en sticka så de är klara i mitten.
  8. Ta ut och låt svalna på galler.

Potatisfrittata med tomat- och basilikasallad

Bild på potatisfrittata med tomat och basilika.

Ingredienser (ca 4 portioner)

  • 6 ägg
  • 5-6 små potatisar tex delikatesspotatis, kokta och skivade
  • 1 klyfta vitlök
  • Mineralsalt
  • Peppar
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 näve basilika
Bild på kokta potatisar några skivade och dekorerade med basilika.

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en mindre ugnsform, tex en brödform, men en liten skvätt olja.
  3. Lägg kokt, skivan potatis i botten.
  4. Vispa upp äggen med en pressad vitlöksklyfta och lite mineralsalt.
  5. Häll äggsmeten i formen och grädda ca 7-8 min.
  6. Hacka tomater och basilika, addera peppar efter smak.
  7. Servera frittatan med tomatsalladen, ringla eventuellt lite balsamico ovanpå salladen.

Smaklig måltid!

Bild på muffins juice och sallad.

Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat?

Testa vår DASH-vecka!

DASH-veckan-1

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Få hjälp till hälsosamma levnadsvanor

På Blodtrycksdoktorn behandlar vi högt blodtryck och övervikt genom en kombination av läkemedel och livsstilsförändringar. Vi vet att den bästa […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-inspirerat frukosttips

Unna dig en god start på dagen med dessa goda, enkla och nyttiga bananpannkakor med chokladsmak.

Läs mer Pil åt höger