Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Ingredienser
- 1 förpackning kokta, svarta bönor (runt 400 g)
- 3 ägg
- 3 msk olivolja
- 2 msk chiafrön
- 0, 75 dl kakao
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljpulver alt. 1 msk vaniljarom
- 10 urkärnade, färska dadlar (brukar finnas i fruktdisken)
- 200 g mörk choklad m. kakaohalt 70%
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C (ej varmluft).
2. Smörj en ugnssäker & avlång bröd- eller sockerkaksform.
3. Häll av och skölj bönorna, låt dem rinna av.
4. Lägg bönorna i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa till en slät smet.
5. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad. Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop.
6. Häll smeten i formen.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Kakan bör vara fast, men inte torr. Låt svalna.
8. Servera med frukt eller bär (varför inte testa den härliga hallonkompotten från detta recept?)
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!