Kakao: En kraftfull källa till antioxidanter
Choklad är mer än bara en utsökt godbit; det är en källa till hälsofördelar, särskilt när det gäller blodtrycksreglering. Studier har påvisat en liten, men ändå statistiskt signifikant sänkning av både det systoliska och det diastoliska blodtrycket vid intag av produkter som innehåller kakao, till exempel mörk choklad.
Kakao är rikt på polyfenoler som är en form av antioxidant med många hälsofrämjande egenskaper. Polyfenoler är antiinflammatoriska och de främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att slappna av. Detta kan i sin tur minska blodtrycket.
Kakaobönor innehåller även flavanoler, en typ av kraftfulla antioxidanter som bidrar till att skydda och främja en hälsosam blodcirkulation. Forskning visar att personer som regelbundet konsumerar mörk choklad har 37 % lägre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och 29 % lägre risk att drabbas av stroke.
Varför kvinnor specifikt kan dra nytta av kakao
Kakao, särskilt när det konsumeras i form av högkvalitativ mörk choklad, har unika hälsofördelar för kvinnor som går utöver att endast reglera blodtrycket. Vid hormonella besvär som till exempel PMS kan ett intag av kakao reducera nivåerna av stresshormon i kroppen. Genom att minska stress kan man påverka de hormonella svängningarna som bidrar till PMS-symtom, vilket leder till en förbättrad livskvalitet under menstruationscykeln.
Dessutom är kakao rikt på magnesium, ett mineral som kan hjälpa musklerna att slappna av och därmed lindra mensvärk och andra muskelrelaterade symtom. Att konsumera mörk choklad med högt kakaoinnehåll kan därför vara fördelaktigt för att tillföra magnesium.
Kan choklad förbättra mitt humör?
Choklad är mångas favorit och dess goda smak kan sprida en känsla av lycka i kroppen. Men finns det några vetenskapliga belägg för att choklad kan förbättra humöret? Det finns forskning som tyder på att kakao och mörk choklad kan påverka nivåerna av serotonin och endorfiner, neurotransmittorer som är kopplade till humörreglering och som främjar känslor av välbehag och eufori.
Chokladens kvalitet gör skillnaden
Det är viktigt att förstå att inte all choklad är lika bra när det gäller hälsofördelar. Mörk choklad med hög halt av kakao är att föredra, eftersom den innehåller fler flavonoider och färre tillsatser som socker och fett. Processen för att tillverka choklad kan minska innehållet av dessa nyttiga flavonoider. Så välj en choklad med högre kakaohalt och mindre bearbetning för att maximera hälsofördelarna.
Hur mycket choklad har hälsobringande effekt?
Flera studier har visat att det är möjligt att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom genom att äta 100 g choklad, med hög kakaohalt, per vecka. Nyttan avtar sedan vid högre intag än så p.g.a. högre total sockerkonsumtion som i sin tur kan ha negativa effekter på din hälsa.
Chokladrecept som är bra för blodtrycket
Vi bjuder på två goda chokladrecept som passar bra som mellanmål, frukost eller som något gott till kaffet. Recepten är inspirerade av DASH-kosten , en kosthållning som har bevisat positiv effekt på blodtrycket.
Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Proteinrika brownies med mörk choklad
Ingredienser
- 1 förpackning kokta, svarta bönor (runt 400 g)
- 3 ägg
- 3 msk olivolja
- 2 msk chiafrön
- 0, 75 dl kakao
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljpulver alt. 1 msk vaniljarom
- 10 urkärnade, färska dadlar (brukar finnas i fruktdisken)
- 200 g mörk choklad m. kakaohalt 70%
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C (ej varmluft). Smörj en ugnssäker & avlång bröd- eller sockerkaksform.
- Häll av och skölj bönorna, låt dem rinna av. Lägg bönorna i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa till en slät smet.
- Hacka chokladen och smält över ett vattenbad. Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop. Häll smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Kakan bör vara fast, men inte torr. Låt svalna.
- Servera med frukt eller bär (varför inte testa den härliga hallonkompotten från detta recept?)
Chokladyoghurtbowl
Ingredienser (1 portion)
- 2 dl grekisk yoghurt 0% eller lättkvarg naturell/utan tillsatt socker
- 2 tsk kakao
- 1/2 tsk vaniljextrakt
- 1 banan
- 2 matskedar nötter eller frön (t.ex. mandlar, valnötter eller chiafrön) eller osötad granola
- 1 st dadel (valfritt)
Gör så här:
- Blanda grekisk yoghurt med kakao och vaniljextrakt i en skål.
- Mosa den halva bananen och blanda med youghurten eller mixa allt med en stavmixer.
- Toppa med resten av bananen, nötter, frön eller osötad granola.
- Nu är din yoghurtbowl redo att avnjutas!
Övriga referenser:
- Ludovici V, Barthelmes J, Nägele MP, et al. Cocoa, blood pressure, and vascular function. Front Nutr 2017; 4: 1-12.
- Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effects of cocoa on blood pressure. Cochraine Database of Systemic Reviews 2017, Issue 4. Art. No.: CD008893.
- Whelton PK, He J, Appel LJ, et al. Primary prevention of hypertension: clinical and public health advisary from The National High Blood Pressure Education Program. JAMA 2002; 288 (15): 1882-8.