Stå upp för ditt hjärta: Sänk ditt blodtryck genom att sitta mindre

Kan en minuts motion göra någon skillnad för din hälsa? Ja, faktiskt! Forskning visar nämligen att så lite som en minuts rörelse har positiv effekt på hälsan. Att minska på sitt stillasittande och försöka få in lite rörelse varje halvtimme kan göra stor skillnad för ditt blodtryck.

Kvinnor och övervikt Kvinna ca 60 år leker med en corgi på en strand

Vi rör oss mindre än någonsin tidigare. Visste du att svenskarna till och med är ett av världens mest stillasittande folk? Faktum är att vi tillbringar 70% av vår vakna tid sittande eller liggande. Att vara för mycket stillasittande kan vara skadligt för hälsan eftersom det leder till minskad blodcirkulation, vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Långvarigt stillasittande kan också orsaka stelhet och smärta samt öka risken för att drabbas av till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och flera vanliga cancerformer.

Man i grön jacka leker med en golden retriever i en lövhög

Varför är det viktigt att minska sitt stillasittande?

Genom att regelbundet bryta stillasittandet kan vi främja både fysisk och mental hälsa. Minskat stillasittande och mer rörelse leder bland annat till:

 • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
  Regelbunden fysisk aktivitet sänker blodtrycket, minskar kolesterolnivåer och främjar hjärt-kärlhälsa, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Förbättrad blodcirkulation
  Att röra på sig ökar blodcirkulationen i kroppen, vilket kan bidra till bättre syretransport och näringsförsörjning till celler och organ.
Två vita män och två vita kvinnor, ca 50+ år, poserar i träningskläder med yogamattor på en solig gräsplätt
 • Bättre mental hälsa
  Fysisk aktivitet frigör endorfiner, vilket kan bidra till att lindra stress, ångest och depression samt förbättra humöret och öka kognitiv funktion.
 • Förbättrad metabolism
  Aktivitet hjälper till att öka ämnesomsättningen och kan stödja viktreglering samt förebygga insulinresistens och typ 2-diabetes.

 • Stärkta muskler och ben
  Regelbunden rörelse bidrar till att stärka muskler och ben, vilket är avgörande för att bibehålla god rörlighet och förhindra benskörhet.
Blond kvinna i grön kofta, ca 30 år, sträcker på sig vid sitt skrivbord

Rör på dig var 30:e minut

Gör det till en vana att ta pauser för rörelse i din vardag. Försök att resa dig minst en gång i halvtimmen. Sträck på dig och gå en sväng om du har möjlighet. Om du arbetar kan du enkelt bryta stillasittandet genom att höja skrivbordet och arbeta stående, gå till lunchrummet för att dricka vatten, ta en nypa frisk luft utomhus eller gå upp och ner för trapporna ett par gånger.

Det finns en anledning till att många arbetsplatser uppmuntrar sina anställda till att ägna sig åt en stunds pausgympa då och då under arbetsdagen. Att arbeta en hel dag sittande gör dig ofta stel i kroppen och seg i huvudet, men efter en liten paus för rörelse får du ny energi. De positiva effekterna kan märkas redan efter bara några minuters rörelse och du känner dig ofta både gladare, piggare och mer koncentrerad efter din rörelsepaus.

Vithårig man med skägg och glasögon, ca 60 år, iklädd blå kavaj och beiga chinos, går nerför en trappa

1 minut gör stor skillnad för hälsan

För över ett decennium sedan visade en omfattande studie att människor som sitter under längre perioder utan avbrott har olika nivåer av de ämnen i blodet som är kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med dem som ofta tar en rörelsepaus.

Trots att grupperna satt ned lika lång tid hade de som tog regelbundna pauser generellt sett lägre midjemått, högre HDL-kolesterol, lägre nivåer av blodfetter, och lägre insulinnivåer. Denna och flera efterföljande studier visade att så lite som en minuts rörelsepaus gav mätbara positiva effekter på hälsan. I vissa fall kunde man till och med observera en viss kvarstående positiv effekt dagen efter.

Vacker blond kvinna, ca 55 år, tränar med hantlar i ett vardagsrum

Enkla övningar för din rörelsepaus:

 • Knäböj
 • Utfallssteg
 • Tåhävningar
 • Kuta & svanka med ryggen
 • Rulla bakåt med axlarna
 • Stretcha nacken åt sidorna
 • Gå upp och ned för trapporna några gånger
 • Balansera på ett ben

Vill du ha tips på hur du kan få in mer rörelse i ditt liv? Du hittar fler inspirerande tips på enkel vardagsmotion här.

Tre kvinnor rmellan 35 och 45 år, iklädda färgglada tröjor, håller om varandra och skrattar under en promenad i skogen.

Liknande artiklar

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger

6 tips för mer rörelse i vardagen!

Visste du att våra hjärtan älskar rörelse? Anta vår utmaning och ta hand om ditt hjärta idag!

Läs mer Pil åt höger

Starkare kropp & hjärta – våra bästa träningstips!

Från promenader till styrketräning – det finns en motionsform för alla! I denna artikel berättar vi mer om varför rörelse är så bra för hälsan och ger dig konkreta tips på hur du kan göra träningen till en naturlig och rolig del av ditt liv.

Läs mer Pil åt höger

5 tips för en aktiv höst!

Hösten är ett utmärkt tillfälle att etablera nya, goda vanor. Varför inte passa på att göra plats i kalendern för härligt uppiggande aktiviteter och stärkande motion? Blodtrycksdoktorns sjuksköterska Malin Vesström delar med sig av sina bästa tips på hur du kommer igång!

Läs mer Pil åt höger