Så håller du dig motiverad – hälsosamma vanor!

Vill du göra hälsosamma förändringar i din vardag, men har svårt komma igång? I denna artikel delar vi med oss av konkreta tips och råd på hur du kan skapa, men framför allt, bibehålla sunda vanor.

Kvinna, ca 60 år, med grå page och svart hatt poserar leendes med ett rött äpple bredvid ansiktet

Att förändra sin livsstil och lyckas med nya vanor kan kännas utmanande, men med en tydlig strategi blir det mycket enklare. Vi hjälper dig att sätta rimliga och uppnåeliga mål och ger dig verktyg för att bibehålla motivationen – även när det känns kämpigt. Låt oss tillsammans upptäcka hur enkla justeringar kan göra stor skillnad för din hälsa och ditt välbefinnande!

Hitta hälsosamma vanor som passar dig

Se över hur dina dagar ser ut och fundera på om det är något med din livsstil som du skulle vilja förändra för att må så bra som möjligt. Hur mår du idag och hur skulle du vilja må? Vad vill du uppnå? Vad mår du bra av och vill göra mer av? Vad mår du mindre bra av och vill göra mindre av?

Fundera över vilka aktiviteter och vanor som du mår bra av och som ger dig energi. Att promenera i dagsljus, koppla av med en god bok, äta färgglada grönsaker till varje måltid, en god natts sömn, etc. Skriv ned dessa punkter och försök sedan att få in dessa vanor i din vardag.

Kvinna, ca 60 år, med kort vitt hår och glasögon lutar sig mot en grön soffa och skriver i en anteckningsbok

Sätt realistiska & konkreta mål

Gör upp en plan som känns uppnåelig, där du utgår från dina egna förutsättningar. Introducera din nya vana stegvis för att undvika överväldigande förändringar. Det är klokt att börja med små, hanterbara justeringar som passar in i din vardag.

Om du vill röra på dig mer, men inte tränar särskilt mycket i dagsläget, är det bra att lägga ribban lågt och sätta ett mål som du faktiskt tror att du skulle klara av. Undvik luddiga mål som ”Jag ska träna mer” och sätt istället konkreta mål.

Två kvinnor och två män, ca 45 år, pratar och skrattar efter ett träningspass utomhus

Exempel på konkreta mål:

  • Om du vill promenera mer kan du till exempel sätta ett mål att du ska gå x antal promenader i veckan eller gå x antal minuter per dag.
  • Om du vill minska ditt sockerintag kan målet vara att byta ut saft och läsk mot sockerfria alternativ, att byta mjölkchokladen mot mörk choklad eller att ta en frukt istället för en kaka till eftermiddagskaffet.
  • Om du vill äta mer grönt kan du försöka addera en assiett med sallad eller grönsaker till lunch och middag.

Med tydliga delmål är det lättare att se små framsteg under resans gång.

Två kvinnor, ca 65 år, skrattar och kramar om varandra under en promenad på landet. Båda är iklädda gråa luvtröjor.

Ta hjälp av andra

När du väl bestämt dig för att göra en förändring kan du fundera över om du behöver något stöd för att lyckas genomföra den. Behöver du någon att träna med? Fråga runt bland dina vänner om det är någon som vill bli din träningskompis. Kanske vill någon i din familj också minska på sockret eller börja äta mer grönsaker? Genom att anta en utmaning tillsammans med andra kan ni peppa varandra när det känns motigt och fira varandras framgångar.

Små förändringar = stor skillnad

Att ta steget mot en mer hälsosam livsstil är att investera i sitt eget välmående. Lite är bättre än ingenting alls när det kommer till hälsosamma förändringar. Förändring tar tid, så ha tålamod – när du väl gjort utrymme i ditt liv för en ny, god vana kommer det inte dröja länge förrän den är en självklar del av din vardag.

En man och en kvinna, ca 40 år, pratar och hackar grönsaker i ett kök.

Tänk långsiktigt

Oavsett om du vill etablera en ny vana eller bryta en ovana är det viktigt att påminna sig om att varje steg i rätt riktning räknas. Syftet med att etablera nya, goda vanor är inte att leva ”perfekt” eller felfritt, utan att göra mer av saker du mår bra av. Hann du inte gå lika många promenader du hade önskat denna vecka? Åt du socker fastän du försöker minska på ditt sockerintag? Det är ingen fara! Du gör ditt bästa och dina ansträngningar blir inte ogjorda bara för att du inte nådde dina delmål den här gången.

Var snäll mot dig själv

Att ställa höga krav på sig själv är inte ovanligt, men kan på sikt leda till en känsla av otillräcklighet och till och med misslyckande. Innerst inne vet vi nog alla att det inte är möjligt att alltid prestera på topp på arbetsplatsen, på gymmet och socialt, men vi kan ändå inte låta bli att besvikna på oss själva när vi inte lyckas.

Två kvinnor, ca 30 år, iklädda träningskläder poserar leendes på en gräsmatta.

Några exempel på snälla tankar du kan tänka om dig själv:

  • Försök släppa dina höga krav och ta ett steg tillbaka. 
  • Påminn dig själv om alla fantastiska egenskaper du bär på. 
  • Tänk på hur långt du har kommit hittills. Det finns säkert saker du åstadkommit som du tidigare trott att du aldrig skulle klara av. 
  • Tacka dig själv för att du skapar goda förutsättningar för dig själv att må bra – både fysiskt och psykiskt.

Blodtrycksdoktorn finns här för dig

Att arbeta med livsstilsförbättringar är något som förändrar hälsan på riktigt. Därför arbetar vi på Blodtrycksdoktorn aktivt med att hjälpa människor lyckas med sina livsstilsförändringar. Våra sjuksköterskor hjälper dig gärna att nå dina mål, så tveka inte att höra av dig till oss när du känner dig redo att påbörja din resa!

Liknande artiklar

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger

6 tips för mer rörelse i vardagen!

Visste du att våra hjärtan älskar rörelse? Anta vår utmaning och ta hand om ditt hjärta idag!

Läs mer Pil åt höger

Starkare kropp & hjärta – våra bästa träningstips!

Från promenader till styrketräning – det finns en motionsform för alla! I denna artikel berättar vi mer om varför rörelse är så bra för hälsan och ger dig konkreta tips på hur du kan göra träningen till en naturlig och rolig del av ditt liv.

Läs mer Pil åt höger

5 tips för en aktiv höst!

Hösten är ett utmärkt tillfälle att etablera nya, goda vanor. Varför inte passa på att göra plats i kalendern för härligt uppiggande aktiviteter och stärkande motion? Blodtrycksdoktorns sjuksköterska Malin Vesström delar med sig av sina bästa tips på hur du kommer igång!

Läs mer Pil åt höger
3635