Bli stark & smidig med balansträning!

Att träna på sin balans är ett utmärkt sätt att ta hand om sin kropp och värna om sitt välmående. Genom att öva upp sin balans kan man minska risken för skador och stärka sina stabiliserande muskler. Balansträning gör kroppen stark och stabil och är en förutsättning för att kunna leva ett aktivt liv i rörelse. Kom igång med våra enkla balansövningar redan idag!

grupp seniorer står i plankan på pilatesbollar på en gräsplätt

Under vinterhalvåret när väglaget är halt och ojämnt är det lätt hänt att man halkar till eller trillar. Bra balans kan minska risken för skador vid till exempel fall eller överansträngning. Genom att utföra olika balansövningar tränar man även kroppens stabiliserande muskler och blir starkare överlag.

En man går barfota på lina mellan två träd i skogen

En bra balans är precis som kondition en färskvara och något man bör underhålla livet ut. Som barn får vi mycket balansträning på köpet när vi ska lära oss krypa, gå och cykla. I vuxen ålder är det däremot lätt hänt att balansen blir sämre, med många timmars stillasittande på arbetet och monotona rörelser. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 65 år bör utföra balansövningar minst tre gånger i veckan, men balansträning är något som gynnar alla oavsett ålder!

8 enkla övningar för att träna upp din balans

1. Stå på ett ben:

Lyft ett ben och försök hålla balansen i 30 sekunder. Byt sedan ben och upprepa.

kvinna i gul tröja balanserar på en stock i skogen

2. Balans med stängda ögon:

Stå på ett ben och blunda. Försök hålla balansen i 20 sekunder innan du byter ben.

3. Sittande balansövning:

Sitt på en stabil yta med rak rygg och lyft upp båda benen från golvet. Försök hålla benen lyfta i 20-30 sekunder.

4. Sidoplanka:

Ligg på sidan och stöd kroppen på ena underarmen. Lyft höften och håll kroppen rak. Om du vill utmana dig själv kan du även lyfta det övre benet. Håll i 20-30 sekunder innan du byter sida.

Kvinna ca 35 år står i sidoplanka på en löparbana

5. Stå på tå:

Stå på båda fötterna och res dig upp på tårna. Håll positionen i 30 sekunder och sänk sedan ner hälarna.

6. Balans med pilatesboll:

Sitt på en pilatesboll med båda fötterna i marken. Lyft båda benen några centimeter ovanför marken och försök att hålla balansen i 30 sekunder.

kvinna i rosa träningsbyxor och sneakers sitter på en blå pilatesboll

7. Balans med balansplatta:

Använd en balansplatta och stå på den med båda fötterna. Försök att hålla balansen i 30 sekunder.

8. Balansövning “på lina”:

Sätt den ena foten framför den andra så hälen möter den andra fotens tår, precis som att du balanserar på en lina. Stå stilla och vrid därefter huvudet från ena sidan till den andra utan att tappa balansen. Om det känns för lätt kan du även blunda för att träna balansen ytterligare.

Tänk på detta innan du börjar:

Se till att du har en säker yta omkring dig och använd vid behov en stol eller vägg för extra stöd. Övningarna kan gradvis anpassas efter din balansnivå och göras regelbundet för att förbättra stabiliteten över tid. Ta det försiktigt och lycka till!

Liknande artiklar

Enkla och roliga tips för aktivitet och rörelse under sommaren

Sommaren erbjuder fantastiska möjligheter att till vardagsmotion. Nedan tipsar vi om roliga och enkla sätt att få in lite mer rörelse under härliga sommardagar.

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger

Tips på hur du får in rörelse i din vardag!

Att motion gör oss gott är de flesta medvetna om, men visste du att rörelse även kan förebygga sjukdom och sänka ditt blodtryck? Ta del av våra tips på enkla, konkreta sätt att få in mer rörelse i vardagen.

Läs mer Pil åt höger

6 tips för mer rörelse i vardagen!

Visste du att våra hjärtan älskar rörelse? Anta vår utmaning och ta hand om ditt hjärta idag!

Läs mer Pil åt höger

Starkare kropp & hjärta – våra bästa träningstips!

Från promenader till styrketräning – det finns en motionsform för alla! I denna artikel berättar vi mer om varför rörelse är så bra för hälsan och ger dig konkreta tips på hur du kan göra träningen till en naturlig och rolig del av ditt liv.

Läs mer Pil åt höger

Midsommarfest: mat och rörelse i harmoni!

Äntligen dags för midsommar! Midsommarafton firas traditionsenligt med god mat, dans kring midsommarstången och festligheter i sällskap av nära och kära. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du kan äta både gott och blodtrycksvänligt denna midsommar. Vi bjuder även på några inspirerande förslag på roliga och fartfyllda aktiviteter som passar hela familjen.

Läs mer Pil åt höger