Pastasallad med räkor, mango och krämig örtdressing
Du behöver (ca 4 portioner):
- 4 portioner fullkornspasta t.ex. fusilli
- 400 g frysta skalade räkor – tinade
- 1/2 gurka
- 2 tomater
- 150 g fryst mango – tinad
- 1 påse (65 g) ruccola
- 1 rödlök
Krämig örtdressing
- 2 stora nävar färsk dill & persilja (går även att använda fryst)
- 1 vitlöksklyfta
- Saften från 1 lime (går även bra med citron)
- 1 avokado (går att använda frysta kuber som tinas)
- 2 tsk honung
- 2 dl grekisk yoghurt 0 %
- 1 krm mineralsalt/lite svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till krämig örtdressing i en matberedare. Späd ev. med lite vatten om dressingen känns tjock. Koka pastan. Dela gurka och tomat i kuber, skiva rödlöken. Blanda ner rucola i pastan tillsammans med grönsaker och mangobitar. Toppa med räkorna och servera tillsammans med krämig örtdressing.
Torsk med rödbetor, äpple, spenat och pepparrotsyoghurt
Du behöver (ca 4 portioner):
- 600 g torsk
- 500 g (1 paket) förkokta rödbetor
- 2 röda äpplen
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk timjan
- 1 krm mineralsalt
- 65 g (1 liten påse) babyspenat
- 4 portioner havreris
Pepparrotsyoghurt med äpple
- 2 dl grekisk yoghurt 0 %
- 2 msk riven pepparrot
- 1/2 rivet rött äpple
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader varmluftsugn. Dela äpple och rödbetor i bitar och lägg i en skål. Blanda med 1 msk olivolja, balsamvinäger, timjan och 1 krm mineralsalt. Ta fram en ugnsfastform. Salta (1 krm mineralsalt) och peppra torsken, lägg i mitten och häll äpple/rödbetsblandningen runt om. Sätt in i ugnen ca 12-15 minuter. Koka under tiden havreriset och blanda ingredienserna till pepparrotsyoghurt. Ta fram en bunke och lägg i babyspenaten. Blanda runt med 1 msk olivolja. Lägg babyspenaten tillsammans med fisken i ugnen och tillaga ytterligare ca 3 minuter. Servera torsk med rödbetor, äpple och spenat tillsammans med pepparrotsyoghurt.
Enkel blomkålssoppa med rostade pumpafrön
Du behöver (ca 4 portion):
- 600 g fryst blomkål – upptinad/avrunnen
- 1 tärning kycklingbuljong (går även bra med grönsaksbuljong)
- 6 dl vatten
- 1 dl vitt matlagningsvin (går att ersätta med lite pressad citron för syra)
- 1 tetrapack stora vita bönor
- 2 dl lätt crème fraiche med smak parmesan/vitlök
- 2 msk torkade örtkryddor (ex. timjan, oregano, dragon)
- Vitpeppar
- 4 msk pumpafrön
Tillbehör
- 4 skivor fullkornsbröd
- 2,5 dl keso
Gör så här:
Koka upp buljongtärningen i vattnet. Lägg i blomkålen och låt koka 5-10 minuter tills den är mjuk (känn med gaffel). Under tiden rostar du pumpafrön i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Sänk värmen på blomkålen. Häll i matlagningsvin, vita bönor, lätt crème fraiche och kryddor. Mixa slätt eller lämna små bitar kvar. Om soppan känns tjock kan du späda med mer vatten. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov. Kan även vara gott med lite chili för extra sting! Servera soppan med rostade pumpafrön samt fullkornsbröd med keso.