Här kommer en mättande och näringsrik sallad á la DASH. En blandning av lax och mathavre som får sällskap av varm grönkål, sött svenskt äpple, knapriga nötter och len rödbetskräm. Hälsosamt, enkelt och gott! Lax, rapsolja och valnötter bidrar med viktiga omega-3 fettfettsyror som påverkar både blodkärl och blodfetter positivt. Havre är vårt mest näringsrika sädesslag och särskilt positivt för kärlhälsan genom sitt innehåll av lösliga fiber, vitaminer/mineraler och även lite omättat fett. Slutligen är denna maträtt fullproppad med nitritrika livsmedel såsom grönkål och rödbeta som kan vidga blodkärlen och sänka blodtrycket. Om ett mineralsalt (exempelvis Seltin) används så innehåller receptet en lagom mängd salt.
Du behöver (4 port)
4 laxfiléer
4 portioner mathavre
200 g grönkål
1 äpple (gärna svenskt)
1 rödlök
1/2 dl valnötter
1 msk rapsolja till stekning
1 paket (150 g) naturell färskost lätt
2 förkokta rödbetor (går även bra med 1-2 dl inlagda rödbetor)
1-2 tsk honung
Mineralsalt/peppar
Gör så här
Koka mathavren enligt instruktioner på förpackningen. Skölj grönkålen och riv bladen i småbitar, ta bort det sega bladskaftet. Skala och finhacka rödlök. Tärna äpplet. Hetta upp en stekpanna och stek grönkål, rödlök tills grönkålen är helt mjuk. Tillsätt äpple och stek några minuter till. Smaka av med mineralsalt (ca 1/2 tsk) och peppar. Blanda grönkålsblandningen med mathavre och tillsätt valnötter. Stek laxen några minuter på var sida tills den är genomstekt. Finhacka de förkokta rödbetorna och blanda med färskost. Vill man ha en helt slät kräm kan man använda en stavmixer. Tillsätt honung och smaka av med en nypa mineralsalt och peppar. Servera lax med mathavresallad och rödbetskräm.