Vad betyder DASH?
DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som består av mycket grönsaker, frukt, magra mjölkprodukter, fisk, kyckling, frön, nötter, fullkorn och baljväxter som till exempel ärtor, bönor och linser. När man följer DASH-kosten så minskar man även sitt intag av salt, raffinerat socker, rött kött, mättat fett och andra tillsatser.
Hur kan DASH-kosten påverka mitt blodtryck?
DASH-kost är bland annat rik på magnesium, kalcium och kalium. Alla dessa tre är exempel på mineraler som i studier har visat sig kunna sänka blodtrycket. I DASH-kosten minskar man även mängden salt i maten vilket också påverkar blodtrycket positivt.
Balansen mellan salter och mineraler är viktig. Natrium, som finns i salt, är viktigt för flera funktioner i kroppen men kan, i för stor mängd, höja vårt blodtryck. Vi kan sänka blodtrycket genom att få i oss mer kalium och mindre natrium.
Rik på fibrer
DASH-kost är även rik på fibrer som också påverkar blodtrycket positivt. Fibrer har många positiva effekter på vår hälsa. Studier har visat på en koppling mellan högt intag av fibrer och minskad risk för flera sjukdomar t.ex. hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och olika former av cancer. Man har även kunnat se en koppling mellan högt fiberintag och förbättrad tarmfunktion, förbättrad tarmflora, längre och lägre blodsockerstegring, bättre kolesterolvärde, motverkan av förstoppning och lägre blodtryck.
Du håller dig även mätt länge efter en måltid med fiberrika livsmedel, vilket minskar småätandet och gör att du håller en sund vikt, vilket i sin tur också kan bidra till sänkt blodtryck.
Utöver positiva effekter på ditt blodtryck och din hjärt- och kärlhälsa så är DASH-kosten förknippad med lägre risk att utveckla flera olika livsstilsrelaterade sjukdomar.
Källor:
Juraschek P S, et al: Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of the American College of Cardiology,70(23):2841-2848. doi: 10.1016/j.jacc.2017.10.011.
Reynolds, A et al. (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet, 393(10170), ss.434-445. doi:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31809-9