Leva med högt blodtryck: Margaretas blodtrycksresa

Tvåhundra meter från havet, i en gammal fiskeby på Skånes sydkust bor Margareta i ett hus som hon och hennes man byggt själva.

Margareta

Det är viktigt med motion och bra kost för att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer, men man får inte glömma att även annat får oss att må bättre. Det poängterar Margareta, som konstaterar att hon mår bra av att få vara kreativ, till exempel i sitt arbete.
– Strunta i allt annat ibland och gör det du mår bra av en stund, det är mitt livsråd!

Tvåhundra meter från havet, i en gammal fiskeby på Skånes sydkust bor Margareta i ett hus som hon och hennes man byggt själva. Där finns också Margaretas stora trädgård, som fyller en viktig roll i hennes liv, såväl privat som i yrkeslivet. Det mångåriga trädgårdsintresset har lett till att hon idag både arbetar som redovisningskonsult och trädgårdsdesigner med eget företag. Redan som tjugotreåring, när hon flyttade till sitt första hus, anlade hon sin första trädgård. Även om hon inte var utbildad trädgårdsdesigner på den tiden, så är det en passion som funnits med sedan barnsben, när hon gick med sin farfar i familjens stora trädgård, vilken han skötte om.

– Det har gett en bra grund att stå på, det sitter liksom i generna. En kort period i mitt liv hade jag ingen trädgård, men annars har jag alltid haft det, säger Margareta.

Gratis test: Är du i riskzonen för högt blodtryck? Ta reda på det idag!

Testet tar ca 2 minuter och du får svar direkt.

Av en slump upptäckte Margareta att hon hade högt blodtryck

Men det är tyvärr inte bara trädgårdsintresset som sitter i generna. Hennes pappa hade högt blodtryck, och 2005 fick Margareta reda på av en slump att även hennes blodtryck var för högt. Hon hade haft lite ont i huvudet under en period, men mådde i övrigt bra, och hade inga tankar på att det skulle kunna vara blodtrycket som var orsaken. Hon levde ett aktivt liv, hade hund och spelade golf, och hon hade alltid ätit bra, så hon tänkte att huvudvärken nog var spänningshuvudvärk eller tecken på en begynnande förkylning.

Vid ett rutinbesök hos gynekologen, som under en period mätte alla sina patienters blodtryck uppdagades det att blodtrycket var på tok för högt. Läkaren skrev ut blodtryckssänkande medicin och skickade henne till vårdcentralen. Väl där frågade Margareta hur hon skulle leva med sitt höga blodtryck och om det inte behövde hållas under uppsikt– men fick till svar att högt blodtryck inte är en sjukdom.

– Jag fick inga råd, inte ett dugg. Det kändes ganska dåligt. Jag hörde om andra som hade högt blodtryck som gick på kontroller, och hade en ny tid redan när de gick därifrån, men jag kallades inte ens till kontroller, så när jag såg det här med Blodtrycksdoktorn tänkte jag: Det där ska jag anmäla mig till!

Idag är Margaretas blodtryck stabilt

Margareta har använt sig av Blodtrycksdoktorn i drygt ett år, och tycker att skillnaden hittills varit enorm. 

– Det känns mycket bra. Det är första året sedan 2005 som jag känner att jag har fått stöd. Det har känts mycket tryggare. Dels för att jag blir kollad regelbundet, och dels för att jag har kunnat läsa på mer själv, få råd och svar. Jag vet att jag kan skriva och fråga om jag undrar något, och att jag får svar snabbt från en sköterska eller läkare. Det här är ju dessutom läkare som är specialister på det här området. Genom att de skickat remiss för prover visade det sig också att jag har högt kolesterolvärde, så nu har jag fått medicin mot det också. Vad hade hänt om jag inte fått reda på det? Det ökar ju också risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Idag är Margaretas blodtryck stabilt. Hon lämnar in en registrering  minst en gång i veckan, vilket hon tycker är skönt, eftersom eventuella avvikelser upptäcks snabbt.

– Det är också en trygghet. Jag har ju min kurva bakåt hela tiden och kan se utvecklingen.

Viktigt med återhämtning och positivt tänkande

Hon går ut med familjens hundar och spelar golf, och genom trädgårdsarbetet får hon såväl fysisk aktivitet som mental återhämtning. Hon betonar vikten av återhämtning och positivt tänkande för välmåendet. 

– Det är positivt för kroppen att vilja göra saker, och hitta glädjeämnen. Ju mer positivt tänkande man har, desto fortare reser man sig, säger Margareta. Man får ha dagar då man sitter och funderar i en hörna, det ska man göra om man behöver, men man ska inte sitta där jämt, säger hon med eftertryck. Man behöver hitta punkter som får en att tänka på annat. Alla har någonting man tycker om att göra: Det kan vara att lyssna på en låt, läsa en sida i en bok, läsa en dikt, lösa ett korsord, gå ut och titta på blommorna i trädgården. Strunta i allt annat ibland och gör det du mår bra av en stund! Det är mitt livsråd, till alla jag pratar med, sammanfattar Margareta.

Nyhetsbrev

Få fakta, tips och råd direkt från våra läkare och hälsovetare (kostnadsfritt)

Liknande artiklar

Inara: ”Blodtrycksdoktorn tog mig på allvar”

Vårdcentralen trodde att det var fel på blodtrycksmätaren, men Inara gav sig inte. Efter en lång tid med högt blodtryck […]

Läs mer Pil åt höger

Agneta: Blodtrycket gick från normalt till högt när hon ”gick in i väggen”

I samband med en utbrändhet blev Agnetas tidigare så låga blodtryck plötsligt istället extremt högt. Det var uppenbart att en […]

Läs mer Pil åt höger