Agneta: Blodtrycket gick från normalt till högt när hon ”gick in i väggen”

En kvinna med kort vitt hår ståendes i en ljus blus vid en sjö.

I samband med en utbrändhet blev Agnetas tidigare så låga blodtryck plötsligt istället extremt högt. Det var uppenbart att en livsstilsförändring var nödvändig, inte bara på grund av blodtrycket, utan för den totala hälsans skull. Och förändringarna gav resultat: Idag är blodtrycket normalt igen, även utan medicinering. 

Agneta, som är ämneslärare i svenska och engelska på högstadiet jobbade jämt. Det gick så långt att ett av hennes barn till slut frågade om hon hade jour på helgerna, för telefonen kunde ringa i princip när som helst. Men till slut gick det inte längre. Agneta kollapsade på arbetsplatsen, och fick föras till sjukhus med ambulans. I samband med de efterföljande undersökningarna upptäcktes det att blodtrycket var mycket högt.

– Det kom som en chock för mig. Jag trodde att de mätte fel, berättar Agneta. De fick mäta om många gånger innan jag accepterade resultatet!

De försökte hitta rätt inställning av medicinen, men Agneta berättar att för henne  kändes det som att det innebar att dosen behövde höjas hela tiden. Hon var i obalans och deprimerad, och oron för blodtrycket spädde på de känslorna ytterligare. När hon såg information om Blodtrycksdoktorn anmälde hon sig på en gång. Att kunna kolla blodtrycket hemma kändes som en bra idé som kunde passa henne. I början kontrollerade hon blodtrycket väldigt ofta. Det var en lättnad att kunna kontrollera trycket på en gång om hon till exempel fick hjärtklappning.

Gratis test: Är du i riskzonen för högt blodtryck? Ta reda på det idag!

Testet tar ca 2 minuter och du får svar direkt.

– Det var en jättebra grej för mig att få bort den oron. Det måste ju vara en enorm hjälp för jättemånga att inte behöva fundera, utan kunna få svar direkt på vad blodtrycket ligger på. Jag lärde mig också att verkligen slappna av som man ska innan man tar ett blodtryck.

Agneta tycker ny teknik är kul, och som lärare omfamnade hon de nya undervisningssätten med entusiasm. Hon tycker att möjligheten att få vård och hjälp via olika appar är väldigt smidig, och hon använder även en app från vilken hon dagligen får råd och övningar för att hantera sin artros. Enda gången det krånglat var en gång när hon hade glömt att ladda blodtrycksmätaren.

– Då fick jag tänka ett varv till, innan jag kom på varför den inte funkade, skrattar hon. 

Även om hon tyckte att det var skönt att kunna ta blodtrycket hemma och se sin egen kurva tog det ett tag innan det började vända, då hon behövde lära sig vad som krävdes för att hon skulle må bra. Idag är blodtrycket nere på normala nivåer igen, och sedan några månader håller det sig på rätt nivå även utan medicin. 

– Det blev bättre i takt med att jag lärde mig att hantera mig själv, skulle man kunna säga.  Mycket av informationen kring hur man ska sänka sitt blodtryck handlar ju om kost och träning, men jag har alltid tränat och haft bra kost, däremot har jag varit extremt dålig på återhämtning. Jag har jobbat och jobbat-– och sen jobbat lika mycket till, säger hon, och tillägger: Det känns så löjligt att säga att man inte ska stressa, för det handlade nog mer om att bli bättre på att lägga in återhämtning. Först när jag lärde mig det blev blodtrycket bättre. Jag har en annan takt i livet idag, i allt jag gör. Jag har lärt mig att leva på ett sätt som gör att jag mår bra, men det har tagit många år, avslutar hon.

Skribent: Susannah Elers, frilans medicinjournalist

Liknande artiklar

Leva med högt blodtryck: Margaretas blodtrycksresa

Tvåhundra meter från havet, i en gammal fiskeby på Skånes sydkust bor Margareta i ett hus som hon och hennes man byggt själva.

Läs mer Pil åt höger

Henrik: Det är lätt och enkelt att få det att fungera

Se när Henrik berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Sandra: Här gör jag allting hemma i lugn och ro

Se när Sandra berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Göran: Ett smart sätt att kommunicera med en läkare

Se när Göran berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Josefin: Mina blodtrycksvärden har förändrats radikalt

Se när Josefin berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Margareta: En trygghet som hjälpte trädgårdsdesignern att sänka sitt höga blodtryck

Det är viktigt med motion och bra kost för att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer men man får inte glömma […]

Läs mer Pil åt höger