Inara: ”Blodtrycksdoktorn tog mig på allvar”

Ett foto på en kvinna med långt blont hår och en röd vindjacka som står i en skog

Vårdcentralen trodde att det var fel på blodtrycksmätaren, men Inara gav sig inte. Efter en lång tid med högt blodtryck har hon nu inte bara fått en medicin som fungerar, utan dessutom etablerat nya hälsosammare vanor och upptäckt att salt är hennes största fiende.

Inara fick reda på för tretton år sedan att hon hade högt blodtryck. Hon hade inte huvudvärk eller andra klassiska symtom, utan var bara trött, nedstämd, och saknade ork.

– Jag gick på tangokurs, men tappade lusten att dansa för att jag kände mig så trött och hade ont i axlarna och ryggen. Jag kunde inte förstå vad som var fel.

Av en slump mätte hon blodtrycket. Det visade sig vara 160/100, och hon började mäta varje kväll. Hon vände sig till vårdcentralen där de sa att hon sannolikt hade “vitrocksrädsla”, det vill säga att blodtrycket blev högt för att hon var stressad av att vara på vårdcentralen. En 24-timmarsmätning visade att trycket var högt även hemma, till och med när hon sov. Blodtrycket blev lägre när hon började medicinera, men det blev inte perfekt. För något år sedan började hon känna sig trött igen och hade ont i huvudet på morgnarna.

– Jag var inte stressad eller förkyld, och slarvade heller inte med medicinen, så jag kunde inte hitta någon orsak till problemen.

Hon började också blöda näsblod och svimmade vid ett tillfälle. Återigen började hon kontrollera sitt blodtryck och såg att det var alldeles för högt. Vårdcentralen sa de att det sannolikt var något fel på mätaren, så hon köpte en ny.

– Men den visade samma sak, så då förstod jag att det var inte apparaten det var fel på iallafall! skrattar Inara. 

Det här var i början av pandemin, och det var svårt att få hjälp. Inara blev orolig, och förstod att det inte var bra att gå med mycket högt blodtryck en längre tid. När hon sökte efter privata mottagningar på nätet hittade hon Blodtrycksdoktorn.

– Det var otroligt! Jag kände att någon verkligen tog hand om mig. Jag fick direkt feedbacken att mitt blodtryck är för högt. Läkaren ställde frågor, höll koll i tre veckor och justerade medicineringen. Vi höjde dosen, men det visade sig att den medicinen inte hade effekt längre på mig. Vi bytte medicin två gånger innan vi hittade en som fungerade bättre. Den gav effekt direkt. Jag började andas på ett annat sätt, och mitt tryck blev lägre. Sedan dess har vi ändrat medicineringen flera gånger.

Inara har också minskat på mängden salt i kosten, sedan hon upptäckt att det höjer hennes blodtryck mycket fort. Hon tycker att det är konstigt att det skrivs så mycket om hur onyttigt socker är för vår hälsa, men väldigt lite om hur salt påverkar våra kroppar.

Gratis test: Är du i riskzonen för högt blodtryck? Ta reda på det idag!

Testet tar ca 2 minuter och du får svar direkt.


– Jag äter tre eller fyra gånger mindre salt nu än tidigare, för jag har sett att mitt blodtryck går upp av det. Jag fick också en remiss för att kolla kolesterolvärdena, som visade sig vara för höga. Då kontaktade jag en dietist online, och jag och min man började lägga om kosten. Vi tillåter oss fortfarande att äta goda saker, men i mindre utsträckning. Egentligen ville jag lägga om mina matvanor för länge sedan, och om jag hade kommit i kontakt med Blodtrycksdoktorn för tio år sedan hade jag nog ändrat mina vanor redan då. När jag försökte själv slutade det bara med att jag åt hälsosamt en vecka och frossade nästa, säger Inara. Nu blev det en mer medveten förändring, eftersom jag kunde se skillnaden, förklarar hon.

Genom sina ändrade vanor tappade Inara dessutom fem kilo. Nu både styrketränar hon, går på spinning och promenerar längre sträckor. Hon var aktiv även tidigare, men de nya kunskaperna fick henne att våga träna hårdare. 

– Tidigare trodde jag att om jag anstränger mig, då stiger mitt blodtryck. Men nu har jag lärt mig att det är precis tvärtom. Genom att jag börjat äta mer nyttigt och aktivera mig mer har trycket sjunkit så mycket att vi kunnat sänka medicinen till hälften. Blodtrycket började bli för lågt! Jag önskar att de som har högt blodtryck ser att det finns möjlighet att få adekvat hjälp, och att de även kan ändra sina livsvanor. De kommer att må så mycket bättre än de gjort tidigare, säger Inara med eftertryck. 

Skribent: Susannah Elers, frilans medicinjournalist

Liknande artiklar

Leva med högt blodtryck: Margaretas blodtrycksresa

Tvåhundra meter från havet, i en gammal fiskeby på Skånes sydkust bor Margareta i ett hus som hon och hennes man byggt själva.

Läs mer Pil åt höger

Henrik: Det är lätt och enkelt att få det att fungera

Se när Henrik berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Sandra: Här gör jag allting hemma i lugn och ro

Se när Sandra berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Göran: Ett smart sätt att kommunicera med en läkare

Se när Göran berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Josefin: Mina blodtrycksvärden har förändrats radikalt

Se när Josefin berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Margareta: En trygghet som hjälpte trädgårdsdesignern att sänka sitt höga blodtryck

Det är viktigt med motion och bra kost för att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer men man får inte glömma […]

Läs mer Pil åt höger