Ingredienser (4 portioner):
- 1 st fänkål, strimlad
- 200 g färska champinjoner, skivade
- 1 st gul lök, strimlad
- 200 g hel matvete
- 3 msk balsamvinäger
- 2 msk olivolja
- 1 krm mineralsalt
- 2 krm svartpeppar
- 1 krm vitlökspulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 knippe färsk dill
Gör så här:
- Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. När matvetet är klart, häll av eventuellt överblivet vatten och ställ åt sidan.
- Medan matvetet kokar, värm upp 1 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
- Tillsätt den strimlade fänkålen, den gula löken och torkad timjan i stekpannan. Fräs i cirka 5-7 minuter och häll över balsamvinägern.
- Lägg till de skivade champinjonerna och fräs ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt det kokta matvetet i stekpannan med grönsakerna och resterande 1 msk olivolja. Strö över mineralsalt, svartpeppar och vitlökspulver.
- Rör om ordentligt så att alla ingredienser blandas väl och låt allt värmas tillsammans i ytterligare 2-3 minuter.
- Addera ett knippe hackad, färsk dill. Servera salladen ljummen som tillbehör till en proteinkälla, lägg till extra grönsaker om du önskar.
Förslag på proteinkällor till salladen:
- 90 g kycklinglårfilé/kycklingbröstfilé
- 120 g grillad lax eller annan fisk
- 100 g tofu
- 120 g kokta bönor (exempelvis vita, svarta eller kidney bönor)
- 90 g kycklingburgare/kalkonburgare
- 90 g nötfärsburgare på mager nötfärs ca 5-10% fett
- Vegetarisk burgare på ärt- eller sojafärs