Förändringsprocess

Vad innebär det egentligen att genomföra en förändring och hur kan en förändringsprocess se ut?

Förändringsprocess

Förändring

Även om du bestämt dig för att genomföra en förändring, som exempelvis att utöva mer mindfulness, vara snällare mot dig själv, motionera mer eller minska din arbetsbörda så kan en förändring vara svår att genomföra. Vi är vanemänniskor och det lättaste för oss är att fortsätta göra som vi alltid har gjort eftersom det är det vi känner till och är bekväma med.

Låt det ta tid

Vid en förändring vill vi ofta se snabba resultat för att hålla motivationen uppe. Om saker tar tid eller om man faller tillbaka i gamla vanor är det lätt att bli besviken och ge upp. Men förändring måste få ta lite tid och kräver tålamod.

Förändringshjulet

Förändringshjulet är en modell som beskriver en förändringsprocess som många av oss går igenom när vi ska genomgå en förändring. Förändringshjulet består i regel av fem-sex faser:

Före övervägandet – Du överväger inte ens en förändring, även om du vet att du borde.

Övervägandet – Du inser att du behöver genomföra en förändring. Du funderar på för- och nackdelar kring detta och kan känna dig ambivalent. 

Beslut/förberedelser – Du har beslutat dig för att genomföra en förändring. Det kan uppstå blandade känslor kring detta då man inte vet hur det kommer att gå och för att man ger sig ut på okänt vatten. Här lägger du upp en plan för hur du ska genomföra förändringen och vad du vill uppnå.

Genomförandet – Förändringen genomförs. Hur länge denna fas pågår beror på dig som individ och på vilken typ av förändring som genomförs. Räkna med minst två månader då det tar tid för en förändring att bli en vana. När förändringen blivit en vana så är det lättare att bibehålla den i nästa fas.

Bibehållandet – Du har genomfört förändringen och ska bibehålla den. I denna fas kan mindre återfall ske. Om återfallen inte är större än att du snabbt hittar tillbaka till banan igen så har du goda förutsättningar för att detta ska bli en bestående förändring. Om återfallen är större hamnar du i sjätte fasen, återfallet.

 Återfall – Du har fallit tillbaka i gamla vanor. Detta innebär att du får börja om från början med förändringshjulet. Här är det lätt att bli besviken på sig själv och känna hopplöshet. Det är då viktigt att komma ihåg att det är vanligt att man, i en förändringsprocess, kan behöva gå igenom förändringshjulet ett antal gånger innan den tänkta förändringen blir bestående. Ge därför inte upp efter ett återfall utan samla ny energi och börja om.

Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och att förändring tar tid.

Liknande artiklar

Gott och blodtrycksvänligt under midsommar

Äntligen är det midsommar och hög tid att samla vänner och familj för fest och dans kring midsommarstången. Oavsett om […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Extra viktigt att dricka när det är varmt ute

När det är varmt ute behöver alla tänka på att dricka ordentligt men det är extra viktigt för dig som äter blodtrycksmediciner då de gör kroppen extra känslig för uttorkning.

Läs mer Pil åt höger

Alkoholfri granatäpplemojito

Släck törsten i värmen med en läskande alkoholfri drink! Vår dietist Elinor har skapat ett recept på en svalkande granatäpplemojito med mynta och lime.

Läs mer Pil åt höger