Leva med högt blodtryck: Sven-Gunnars blodtrycksresa

Motion och avslappning har haft god effekt på Sven-Gunnars blodtryck. Även tryggheten att när som helst kunna följa upp utvecklingen har varit värdefull för honom, under de tre år han har haft tillgång till Blodtrycksdoktorn. Numera somnar han fort på kvällarna – och blodtrycket är återigen på normala nivåer.
– Man har känslan av att någon är med en. För mig har det stimulerat till förändring, säger han.

Sven-Gunnar hade aldrig haft högt blodtryck, så när han vintern 2018 började blöda näsblod vid några tillfällen i samband med en crawlkurs han anmält sig till hade han inga som helst tankar på att det kunde handla om blodtrycket. Särskilt inte som han haft lätt för att blöda näsblod hela sitt liv. Han gick till vårdcentralen, och tänkte att de skulle kunna bränna blodkärlen, men de skickade honom till en specialist, och i samband med det kontrollerades blodtrycket. Det visade sig vara för högt. Han började medicinera, och gick på kontroller på vårdcentralen med några månaders mellanrum. Han tyckte inte att det hjälpte honom.


– När man kommer till vårdcentralen träffar man olika sköterskor varje gång, och de rapporterar in värdet till läkaren, som man sedan inte träffar personligen. Det stimulerar inte till något förbättringsarbete. Dessutom känner man sig sjuk av att gå och sätta sig i ett väntrum bland alla andra sjuka. Det är en dålig start. Sedan får man värdena, och vet att det kommer att gå ett par månader till nästa gång, så man hoppas på att de blir bättre till dess, och förtränger det. Man skjuter det framför sig, säger Sven-Gunnar, som i maj 2019 registrerade sig hos Blodtrycksdoktorn.

Hos Blodtrycksdoktorn kände han sig motiverad till ett annat egenansvar.

– I och med att man kan mäta när man vill börjar man utvärdera själv också. Man börjar fundera över vad man gjort när det går upp eller ner. Sedan är det en fördel också att det finns någon att fråga om man undrar något. Man får svar mer eller mindre direkt. Man har känslan av att någon är med en. För mig har det stimulerat till förändring. 

Sven-Gunnar tycker att det är en trygghet att kunna mäta ofta, och det syns också i hans registreringar: Sedan han registrerade sig har han gjort 340 mätningar. Under den tiden har hans blodtryck sakta men säkert förbättrats, och han har sett att blodtrycket går upp om han stressar för mycket. Störst positiv effekt ger motion, berättar han. Han och hans fru promenerar varje dag, och gör hemmagympa med Sofia på SVT Play, vilken han tycker är jättebra, eftersom man kan göra den när man vill och anpassa den till sin egen nivå.

– Vi har skaffat en motionscykel också, så att man får upp pulsen lite grann. Jag har alltid rört på mig och varit fysisk, men det har blivit mer regelbundet kan man säga. Vi äter successivt mer grönsaker och mindre kött. På senare tid har vi plockat upp en del av recepten man får i veckobreven också.

Orsaken till Sven-Gunnars höga blodtryck var sannolikt ärftlig, då det fanns en historik av högt tryck på hans fars sida. Men med medicinering och bra vanor har han fått ner trycket till normala värden. Han är noga med att alltid göra samma avslappningsövning innan han mäter, så att varje mätning ska vara så lik de föregående som möjligt.

– Då lär man sig att slappna av också. Den kunskapen har jag märkt att jag har haft nytta av även när jag inte mäter, till exempel på kvällen när jag ska somna. Det går fort numera, säger han. Ibland frågar bekanta om det inte blir nervöst att mäta så ofta. Jag tycker att det är precis tvärtom. För mig har Blodtrycksdoktorn och möjligheten att själv kunna ha kontroll över mitt blodtryck gett extra trygghet, summerar Sven-Gunnar.

Liknande artiklar

Leva med högt blodtryck: Margaretas blodtrycksresa

Det är viktigt med motion och bra kost för att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer, men man får inte glömma […]

Läs mer Pil åt höger

Leva med högt blodtryck: Agnetas blodtrycksresa

I samband med en utbrändhet blev Agnetas tidigare så låga blodtryck plötsligt istället extremt högt. Det var uppenbart att en […]

Läs mer Pil åt höger