Sven-Gunnar: Möjligheten att själv kunna ha kontroll över blodtrycket motiverade till livsstilsförändringar

En sjö vid en skog.

Motion och avslappning har haft god effekt på Sven-Gunnars blodtryck. Även tryggheten att när som helst kunna följa upp utvecklingen har varit värdefull för honom under de tre år han har haft tillgång till Blodtrycksdoktorn. Numera somnar han fort på kvällarna och blodtrycket är återigen på normala nivåer.

Sven-Gunnar hade aldrig haft högt blodtryck, så när han vintern 2018 började blöda näsblod vid några tillfällen i samband med en crawlkurs hade han inga som helst tankar på att det kunde handla om blodtrycket. Särskilt inte då han haft lätt för att blöda näsblod hela sitt liv. Han gick till vårdcentralen med tanken att de skulle kunna bränna blodkärlen, men skickades istället till en specialist. I samband med det kontrollerades blodtrycket vilket visade sig vara för högt. Han fick börja medicinera och gå på blodtryckskontroller på vårdcentralen med några månaders mellanrum. Däremot tyckte han inte att det hjälpte honom.

– När man kommer till vårdcentralen träffar man olika sköterskor varje gång som rapporterar in värdet till läkaren, som man sedan inte träffar personligen. Det stimulerar inte till något förbättringsarbete. Dessutom känner man sig sjuk av att gå och sätta sig i ett väntrum bland alla andra sjuka. Det är en dålig start. Sedan får man värdena och vet att det kommer att gå ett par månader till nästa gång. Man hoppas på att de blir bättre till dess och förtränger det. Man skjuter det liksom framför sig, säger Sven-Gunnar, som i maj 2019 registrerade sig hos Blodtrycksdoktorn.

Hos Blodtrycksdoktorn kände han sig motiverad till ett egenansvar.

– I och med att man kan mäta när man vill börjar man utvärdera själv också. Man börjar fundera över vad man gjort när det går upp eller ner. Sedan är det en fördel att det finns någon att fråga om man undrar något. Man får svar mer eller mindre direkt. Man har känslan av att någon är med en. För mig har det stimulerat till förändring. 

Sven-Gunnar tycker att det är en trygghet att kunna mäta ofta och det syns även i hans registreringar. Sedan han registrerade sig har han gjort 340 mätningar. Under den tiden har hans blodtryck sakta men säkert förbättrats och han har sett att blodtrycket går upp om han stressar för mycket. Störst positiv effekt ger motion, berättar han. Han och hans fru promenerar varje dag, och gör hemmagympa med Sofia på SVT Play. Han tycker att det är jättebra eftersom man kan göra gympan när man vill och anpassa den till sin egen nivå.

– Vi har skaffat en motionscykel också så att man får upp pulsen lite grann. Jag har alltid rört på mig och varit fysisk, men det har blivit mer regelbundet kan man säga. Vi äter successivt mer grönsaker och mindre kött. På senare tid har vi plockat upp en del av recepten man får i veckobreven också.

Orsaken till Sven-Gunnars höga blodtryck var sannolikt ärftlig, då det fanns en historik av högt tryck på hans fars sida. Men med medicinering och bra vanor har han fått ner trycket till normala värden. Han är noga med att alltid göra samma avslappningsövning innan han mäter, så att varje mätning ska vara så lik de föregående som möjligt.

– Då lär man sig att slappna av också. Den kunskapen har jag märkt att jag har haft nytta av även när jag inte mäter, till exempel på kvällen när jag ska somna. Det går fort numera, säger han. Ibland frågar bekanta om det inte blir nervöst att mäta så ofta. Jag tycker att det är precis tvärtom. För mig har Blodtrycksdoktorn och möjligheten att själv kunna ha kontroll över mitt blodtryck gett extra trygghet, summerar Sven-Gunnar.

Liknande artiklar

Henrik: Det är lätt och enkelt att få det att fungera

Se när Henrik berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Sandra: Här gör jag allting hemma i lugn och ro

Se när Sandra berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Göran: Ett smart sätt att kommunicera med en läkare

Se när Göran berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Josefin: Mina blodtrycksvärden har förändrats radikalt

Se när Josefin berättar om sin erfarenhet av att ta kontroll över blodtrycket med hjälp av Blodtrycksdoktorn.

Läs mer Pil åt höger

Margareta: En trygghet som hjälpte trädgårdsdesignern att sänka sitt höga blodtryck

Det är viktigt med motion och bra kost för att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer men man får inte glömma […]

Läs mer Pil åt höger

Inara: ”Blodtrycksdoktorn tog mig på allvar”

Vårdcentralen trodde att det var fel på blodtrycksmätaren, men Inara gav sig inte. Efter en lång tid med högt blodtryck […]

Läs mer Pil åt höger