Salladen innehåller nyttiga fetter från frön och olivolja, nitrat från bladspenat, fibrer från rotfrukter och protein från baljväxter. Receptet räcker som tillbehör till ca 4 personer och som huvudrätt för ca 2 personer.
Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist.
Sallad
- 500 g blandade rotfrukter tex gul lök, morot, palsternacka
- 1 förp gröna, kokta linser (à 390 g)
- 1/2 dl pumpafrön
- 65 g bladspenat
- 2 medelstora äpplen
- Persilja
Senapsvinägrett
- 3 tsk ljus dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk honung
- 3 msk olivolja
- Salt
- Peppar
- Sätt ugnen på 225°C.
2. Dela rotfrukterna och lägg dem på en plåt. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar.
3. Sätt in plåten mitt i ugnen 25-30 minuter. Vänd rotfrukterna någon gång under tiden.
4. Hacka äpplena och persiljan.
5. Skölj de färdigkokta linserna.
6. Lägg upp spenat, linser, rotfrukter och äpplen på ett fat.
7. Blanda senap, vinäger, honung och olja till en dressing.
8. Ringla dressingen över salladen, toppa med persilja och pumpafrön.
Smaklig måltid!
Vill du testa DASH-kost?
Hoppas att du blivit nyfiken på DASH! Vi på Blodtrycksdoktorn vill gärna hjälpa dig komma igång och har därför skapat DASH-veckan, en fullspäckad guide till hur DASH fungerar och hur den kan förbättra din hälsa. Inspireras av våra goda och nyttiga recept och ta del av våra bästa tips och tricks för att leva livet lite hälsosammare allt i enlighet med DASH!
Vill du lära dig mer om blodtrycksvänlig mat? Testa vår DASH-vecka!