Vårlunch: Lax med ramslökshummus

Njut av en härlig vårlunch bestående av bland annat lax rik på D-vitamin och ramslökshummus fullspäckad av våriga smaker. Denna välbalanserade rätt utgår från den blodtrycksvänliga DASH-kosten och ger dig massor av energi!

Laxfile med sallad och grön hummus

D-vitamin och högt blodtryck

Äntligen har vårsolen börjat kika fram på sina håll och vi kan återigen njuta av ljus och värme! Solljuset förser oss med D-vitamin, vilket är viktigt för att bibehålla en bra blodtrycksnivå. När det gäller högt blodtryck och D-vitamin har man i vissa studier kunnat se ett tänkbart samband mellan D-vitaminbrist och högt blodtryck.

Under det mörka halvåret då huden inte exponeras mot solen får vi främst i oss D-vitamin via maten vi äter. D-vitamin hittar man främst i fet fisk som lax, sill och makrill. Mejeriprodukter, växtbaserade mjölkdrycker och matfettsblandningar är också viktiga D-vitaminkällor eftersom de berikas med D-vitamin.

Plockad ramslök liggandes på ett träbord

Ramslök: en smak av vår

Ramslök är en riktig smaksensation som hör våren till. Smaken från de nyplockade bladen är intensiv och aromatisk. Ramslök växer ofta nära vatten, till exempel i kustnära lövskogar, i närheten av källor eller mindre vattendrag.

Den är relativt sällsynt, men växer ymnigt där man hittar den, till exempel i södra Sverige och längs med kusterna. Tänk på att ramslök som växer på naturskyddade områden är fredad, så kolla vad som gäller i dina trakter innan du plockar den. Hittar du inte ramslök där du bor går det självklart bra att köpa den i mataffären.

En laxfilé liggandes på en skärbräda tillsammans med en citron, ett knippe rosmarin och några pepparkorn

Hälsoboostande vårlunch med lax & ramslök

Om du vill ge din kropp en riktig skjuts av energigivande D-vitamin är detta smarriga recept helt perfekt!

Du behöver (ca 4 portioner):

  • 4 laxfiléer
  • 2 dl okokt quinoa
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 citron
  • 1 nypa mineralsalt
  • Svartpeppar
  • Färsk basilika
  • 1 tsk olja till stekning

Ramslökshummus

  • ca 380 g kokta kikärtor (1 st tetrapack)
  • 50 g ramslök
  • 1 msk ljus tahini (sesampasta)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • Citronzest från 1 citron
  • 1 krm mineralsalt
  • Svartpeppar
En vit tallrik med en portion lax, quinoa, hummus, tomat och citron.

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Under tiden steker du laxen på medelhög värme i en panna med lite olja. Salta och peppra.
  3. Hacka tomater och basilika och blanda med quinoan.
  4. Skölj kikärtorna och mixa till en jämn röra tillsammans med övriga ingredienser. Späd eventuellt med lite vatten om du önskar en lite lösare konsistens. Smaka av och tillsätt vid behov mer citronsaft, mineralsalt och peppar.
  5. Pressa citron över laxen och quinoablandningen och servera tillsammans med ramslökshummusen.

Liknande artiklar

DASH-recept: Kyckling & rotfrukter i ugn

Recepten är granskade av Blodtrycksdoktorns dietist. Kyckling och rotfrukter i ugn med smak av honung/senap Du behöver (4 port) 1,2 […]

Läs mer Pil åt höger

Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget […]

Läs mer Pil åt höger

Så hjälper vi dig med livsstilsförändringar

Högt blodtryck behandlas i första hand med livsstilsförändringar. Genom förändrad livsstil med exempelvis mer fysisk aktivitet, mindre stress och förändrade […]

Läs mer Pil åt höger

Tips på 4 ingredienser som får hjärtat att må bra!

Det finns ju som tur är vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt blodtryck. En av de […]

Läs mer Pil åt höger