Var finns ramslök & när är det säsong?
Ramslök, även kallad skogsvitlök, är en riktig smaksensation som hör våren till. Smaken från de nyplockade bladen är intensiv och aromatisk, med milda vitlökstoner och frisk grönska. Skördeperioden i Sverige varar från april till juni, men beroende på var du bor och hur varmt det är kan de späda, gröna bladen dyka upp redan i februari-mars.
Ramslök växer ofta nära vatten, till exempel i kustnära lövskogar, i närheten av källor eller mindre vattendrag. Den är relativt sällsynt, men växer ymnigt där man hittar den, till exempel i södra Sverige och längs med kusterna. Tänk på att ramslök som växer på naturskyddade områden är fredad, så kolla vad som gäller i dina trakter innan du plockar den. Hittar du inte ramslök där du bor går det självklart bra att köpa den i mataffären.
D-vitamin och högt blodtryck
Under det mörka halvåret då huden inte exponeras mot solen får vi främst i oss D-vitamin via maten vi äter. D-vitamin hittar man främst i fet fisk som lax, sill och makrill. Mejeriprodukter, växtbaserade mjölkdrycker och matfettsblandningar är också viktiga D-vitaminkällor eftersom de berikas med D-vitamin.
Äntligen har vårsolen börjat kika fram på sina håll och vi kan återigen njuta av ljus och värme! Solljuset förser oss med D-vitamin, vilket är viktigt för att bibehålla en bra blodtrycksnivå. När det gäller högt blodtryck och D-vitamin har man i vissa studier kunnat se ett tänkbart samband mellan D-vitaminbrist och högt blodtryck.
Hälsoboostande vårlunch med lax & ramslök
Om du vill ge din kropp en riktig skjuts av energigivande D-vitamin är detta smarriga recept helt perfekt!
Du behöver (ca 4 portioner):
- 4 laxfiléer
- 2 dl okokt quinoa
- 250 g cocktailtomater
- 1 citron
- 1 nypa mineralsalt
- Svartpeppar
- Färsk basilika
- 1 tsk olja till stekning
Ramslökshummus
- ca 380 g kokta kikärtor (1 st tetrapack)
- 50 g ramslök
- 1 msk ljus tahini (sesampasta)
- 2 msk olivolja
- 2 msk citronsaft
- Citronzest från 1 citron
- 1 krm mineralsalt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen.
- Under tiden steker du laxen på medelhög värme i en panna med lite olja. Salta och peppra.
- Hacka tomater och basilika och blanda med quinoan.
- Skölj kikärtorna och mixa till en jämn röra tillsammans med övriga ingredienser. Späd eventuellt med lite vatten om du önskar en lite lösare konsistens. Smaka av och tillsätt vid behov mer citronsaft, mineralsalt och peppar.
- Pressa citron över laxen och quinoablandningen och servera tillsammans med ramslökshummusen.