Läkemedel mot övervikt & obesitas

Välkommen till vår guide om läkemedel mot övervikt och obesitas. Här får du information om de vanligaste läkemedlen som Wegovy, Saxenda, Orlistat och Mysimba, hur de fungerar, hur de används och eventuella biverkningar. Vårt mål är att ge dig all den information du behöver för att känna dig trygg och informerad om din behandling. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta din sjuksköterska eller läkare via appen – vi är här för att hjälpa dig till en säker och effektiv behandling!

Information om Wegovy

Aktiv substans – Semaglutid 

Förfylld injektionspenna med tillgängliga styrkor på 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 1,7 mg och 2,4 mg

Hur fungerar Wegovy? 

Wegovy är ett läkemedel vilken administreras som en injicerbar lösning och innehåller den aktiva substansen Semaglutid. Semaglutid är en GLP-1-receptoragonist som fungerar genom att efterlikna effekterna av ett naturligt hormon i kroppen, vilket bidrar till att reglera känslan av mättnad och aptit. Denna effekt kan minska kaloriintaget och leda till viktnedgång. 

Hur tas medicinen? 

Wegovy administreras som en injektion en gång i veckan. Behandlingen ska ges subkutant och det innebär att läkemedlet sprutas in under huden. Exempel på områden där det fungerar bra att injicera är kring buken eller kring framsidan av låret. 

Startdosen är 0,25mg per vecka och trappas upp successivt var fjärde vecka tillsammans med din sjuksköterska (för att förbättra toleransen och minska risken för biverkningar). Dosökningen är beroende av hur du svarar på behandlingen och sker vid behov upp till 2,4 mg per vecka.

Vilka biverkningar kan jag uppleva? 

Vanliga förekommande biverkningar är illamående, förstoppning eller diarré samt i mindre frekvens kräkningar, för vilket du kan få lindrande behandling förskrivet vid behov om inte måltidsanpassning är tillräckligt för att minska besvären. Även trötthet och huvudvärk kan förekomma ibland. 

Vid mer uttalad buksmärta och ryggvärk som inte är övergående behöver du informera oss omgående för rådgivning.

Kostnad

Ca 3700 kr/mån (932,3 kr/dos). Priserna är indikativa, kontakta ditt apotek för exakt pris. Ingen subvention.

Information om Saxenda

Aktiv substans – Liraglutid Förfylld injektionspenna 6 mg/ml

Hur fungerar Saxenda? 

Saxenda är ett läkemedel vilken administreras som en injicerbar lösning och innehåller den aktiva substansen Liraglutid. Liraglutid är en GLP-1-receptoragonist som fungerar genom att efterlikna effekterna av ett naturligt hormon i kroppen, vilket bidrar till att reglera känslan av mättnad och aptit. Denna effekt kan minska kaloriintaget och leda till viktnedgång. 

Hur tas medicinen?

Saxenda administreras som en daglig injektion. Behandlingen ska ges subkutant och det innebär att läkemedlet sprutas in under huden. Exempel på områden där det fungerar bra att injicera är kring buken eller kring framsidan av låret. 

Startdosen är 0,6 mg dagligen och trappas upp under en 4 veckors period tillsammans med din sjuksköterska (för att förbättra toleransen och minska risken för biverkningar). Dosökningen är beroende av hur du svarar på behandlingen och sker vid behov upp till 3.0 mg dagligen i steg om 0,6 mg med minst 1 veckas intervall.

Vilka biverkningar kan jag uppleva? 

Vanliga förekommande biverkningar är illamående, förstoppning eller diarré samt i mindre frekvens kräkningar, för vilket du kan få lindrande behandling förskrivet vid behov om inte måltidsanpassning är tillräckligt för att minska besvären. Även yrsel och huvudvärk kan förekomma ibland. 

Vid mer uttalad buksmärta och ryggvärk som inte är övergående behöver du informera oss omgående för rådgivning.

Kostnad

Ca 2500 kr/mån (83,3 kr/dag). Priserna är indikativa, kontakta ditt apotek för exakt pris. Ingen subvention.

Information om Orlistat, Xenical eller Beacita

Aktiv substans – Orlistat Kapsel 120 mg

Hur fungerar Orlistat? 

Orlistat fungerar genom att blockera enzymer i tarmen som normalt bryter ned fettet i kosten. Genom att blockera dessa enzymer minskar Orlistat absorptionen av fett i kroppen, vilket leder till att mindre fett tas upp från kosten. Istället passerar det oabsorberade fettet genom kroppen och utsöndras i avföringen. Genom att minska fettets absorption hjälper Orlistat till att minska kaloriintaget från kosten. Detta kan i sin tur bidra till viktminskning.

Hur tas medicinen? 

En kapsel tas tillsammans med vatten omedelbart före, tillsammans med eller inom en timme efter varje huvudmåltid.

Vilka biverkningar kan jag uppleva?

De vanligaste biverkningarna av Orlistat inkluderar fettrika avföringar, gasbildning, oljig eller flytande avföring, obehag i magen, buksmärtor och frekventa tarmrörelser. Dessa biverkningar uppträder vanligtvis i början av behandlingen och kan vara ett resultat av att fettet passerar genom kroppen utan att absorberas. De är relaterade till hur mycket fett man äter med maten. Det är viktigt att notera att biverkningarna vanligtvis är milda och försvinner ofta med tiden när kroppen vänjer sig vid medicinen.

Kostnad

Kostnad: ca 300 kr/mån (3,47 kr/kapsel). Priserna är indikativa, kontakta ditt apotek för exakt pris. Subventioneras endast för patienter vars BMI överstiger 35 kg/m2, eller för patienter med typ 2-diabetes vars BMI överstiger 28 kg/m2.

Information om Mysimba

Aktiva substanser – Naltrexon och Bupropion Kombinationstablett 8mg / 90mg

Hur fungerar Mysimba? 

Mysimba är ett läkemedel som kombinerar två aktiva substanser (Naltrexon och Bupropion) för att påverka hjärnans signalsubstanser, vilket kan hjälpa till att minska hunger och aptit, kontrollera suget och främja viktminskning. 

Hur tas medicinen? 

När behandlingen inleds ska dosen höjas successiv med minst en veckas intervall. Detta görs tillsammans med din sjuksköterska under en fyraveckorsperiod (för att förbättra toleransen och minska risken för biverkningar). Högsta rekommenderade dygnsdos av Mysimba är två tabletter två gånger dagligen.

Vilka biverkningar kan jag uppleva?

Biverkningar av Mysimba kan inkludera illamående, huvudvärk, yrsel och sömnstörningar liksom ångest, förstoppning och kräkning. 

Mysimba kan också medföra blodtrycksstegring varför blodtrycket behöver kontrolleras före och under behandling.

Kostnad

Ca 1200 kr/mån (9,72 kr/tabl) Priserna är indikativa, kontakta ditt apotek för exakt pris. Ingen subvention.

Mer information

För mer information om läkemedel eller eventuella biverkningar, kontakta din sjuksköterska eller läkare i appen!

Liknande artiklar

Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? […]

Läs mer Pil åt höger

DASH-recept: Matig linssallad med rotfrukter och senapsvinägrett

Denna härliga sallad innehåller ingredienser som har blodtryckssänkande egenskaper. Ät den som en måltid eller som ett tillbehör till tex ugnsbakad lax eller kyckling.

Läs mer Pil åt höger

3 myter om högt blodtryck

Trots att över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Det är […]

Läs mer Pil åt höger

Världens största studie på digital hypertonivård!

Blodtrycksdoktorns studie visar att digital behandling av högt blodtryck och andra kardiovaskulära riskfaktorer ger goda behandlingsresultat över lång tid   2,3 […]

Läs mer Pil åt höger

Hjärtläkaren Peter Giesecke undervisar om hypertoni

Lyssna på vår verksamhetschef, Peter Giesecke, som förklarar allt du behöver veta om högt blodtryck. Kolla de korta klippen nedan. […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsa & Glädje: nya möjligheter i det nya året

Det nya året är här, fyllt med ambitioner och drömmen om en hälsosam nystart. I denna period av traditionella nyårslöften, där många lovar sig själva att motionera mer och äta nyttigt, ger vi dig konkreta tips och råd om hur du kan lyckas med små förändringar i rätt riktning.

Läs mer Pil åt höger