Sommar-quiz

1. Under ett träningspass ökar blodtrycket men efter träningen kan blodtrycket sjunka så mycket som 10–20 mm Hg, jämfört med det blodtryck som du normalt har i vila. Sänkningen av blodtrycket kan vara upp till nästan ett dygn, beroende på längd och intensitet på träningen. Vad brukar denna effekt kallas?

     1. Träningshypotoni

     X. Post-exercise hypotension

     2. Post-exercise hypertension

2. Det finns ett samband mellan övervikt och högt blodtryck. Genom att gå ner i vikt och behålla en lägre kroppsvikt kan det systoliska (det övre) blodtrycket sänkas. Ungefär hur mycket behöver du gå ned i vikt för att sänka ditt systoliska blodtryck med 5-10 mm Hg?

     1. 10 kg

     X. 15 kg

     2. 30 kg

3. En del personer blir stressade och nervösa när de ska mäta sitt blodtryck hos läkare eller annan vårdpersonal vilket gör att de kan få ett förhöjt blodtryck av själva situationen. Vad kallas detta tillstånd?

      1. Vitrockshypertoni

X. Sjukhushypertoni

2. Låtsas hypertoni

4. Vilken frukt ska du undvika när du tar vissa läkemedel mot högt blodtryck?

      1. Banan

X. Aprikos

2. Grapefrukt

5. Vissa personer besväras av alltför lågt blodtryck/hypotension i vissa situationer. Vad betyder postprandiell hypotension?

       1. Lågt blodtryck efter träning

       X. Lågt blodtryck vid vistelse i varmt klimat

       2. Lågt blodtryck efter matintag

6.  När ska du mäta ditt blodtryck för att få ett så korrekt värde som möjligt?

      1. Direkt efter middagen.

X. Efter minst fem minuters vila.

2. Det spelar ingen roll.

Svar och förklaringar:

Fråga 1. 

X. Post-exercise hypotension. 

Fråga 2. 

1. 10 kg

Fråga 3.

1. Vitrockshypertoni. En del personer får förhöjt blodtryck p.g.a. stress eller nervositet i samband med att blodtrycket tas hos läkare eller annan vårdpersonal. Därför anses numera att de mest tillförlitliga blodtrycksvärdena fås om man mäter själv i hemmet efter vila och på ett korrekt vis.

Fråga 4.

2. Grapefrukt. CYP3A4 är ett enzym i kroppen som är viktigt vid nedbrytning av läkemedel. Grapefrukt innehåller ämnen som dämpar aktiviteten av detta enzym. När enzymets aktivitet dämpas så kan det medföra att läkemedlet inte bryts ned som det ska. Om inte läkemedlet bryts ned ordentligt kommer den aktiva substansen i läkemedlet öka i blodet vilket dels kan leda till att du får ett alldeles för lågt blodtryck med yrsel, fall och risk för fallskador som följd och dels till att eventuella biverkningar av läkemedlet förstärks. 

Fråga 5.

2. Lågt blodtryck efter matintag. Postprandiell hypotension kan ge yrsel och svimningstendens. För de som är känsliga mot detta kan det vara bra att äta mat med lågt glykemiskt index, undvika stora portioner, undvika alkoholintag och istället dricka vatten vid måltiden. Det är också bra att undvika att stå upp omedelbart efter avslutat måltid.

Fråga 6.

X. Efter minst fem minuters vila. Det är värdet efter vila som är utgångspunkten i behandlingen och även utgångsvärdet i studier som genomförts kring högt blodtryck.

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

Gott och blodtrycksvänligt under midsommar

Äntligen är det midsommar och hög tid att samla vänner och familj för fest och dans kring midsommarstången. Oavsett om […]

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Hög tid för frukt, bär och grönsaker

Är det någon tid på året det är lätt att få i sig ordentligt med grönsaker så är det nu på sommaren. Vi har samlat några tips på hur du lätt får i dig dessa godsaker.

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Extra viktigt att dricka när det är varmt ute

När det är varmt ute behöver alla tänka på att dricka ordentligt men det är extra viktigt för dig som äter blodtrycksmediciner då de gör kroppen extra känslig för uttorkning.

Läs mer Pil åt höger

Alkoholfri granatäpplemojito

Släck törsten i värmen med en läskande alkoholfri drink! Vår dietist Elinor har skapat ett recept på en svalkande granatäpplemojito med mynta och lime.

Läs mer Pil åt höger