Mät trycket på nära och kära

Bjud hem en närstående och se till att de har slappnat av under fem minuter innan mätningen och att de mäter på rätt sätt. Hur mätningen ska gå till kan antingen du berätta eller så går ni in i appen och kollar på instruktionsvideon eller läser instruktionstexten. När detta är gjort väljer ni först Alternativ mätning och sedan Testmätning, som bilden ovan visar.

Det är viktig att ni väljer just testmätning så att din närståendes blodtrycksvärden inte journalförs i din journal. Det är även viktigt att komma ihåg att manschetten på din mätare är anpassad efter storleken på din arm. Om personen du mäter på har en större arm till exempel så kan värdet bli något förhöjt om manschetten är för liten. 

Om det visar sig att din närstående har högt blodtryck så rekommenderar vi att de kontaktar sin vårdcentral. På 1177 hittar du adresser och kontaktuppgifter till olika mottagningar. Om det sedan visar sig att behandling kan komma att behövas är de välkommen att vända sig till oss på Blodtrycksdoktorn.

Läs mer från Hälsa & Livsstil

Hjärtemånaden: Gör skillnad för dig eller dina nära och kära – kolla trycket

Februari är hjärtemånad och det handlar inte bara om att fira alla hjärtans dag utan om att uppmärksamma hur viktigt det är att ta hand om våra hjärtan. Högt blodtryck är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av […]

Läs mer Pil åt höger

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett.  Läs mer här! Varför […]

Läs mer Pil åt höger