Hjärtemånaden: Gör skillnad för dig eller dina nära och kära – kolla trycket

Februari är hjärtemånad och det handlar inte bara om att fira alla hjärtans dag utan om att uppmärksamma hur viktigt det är att ta hand om våra hjärtan.

Högt blodtryck är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av 5 får trycket under kontroll. Därmed lever 1,6 miljoner människor i Sverige med ett okontrollerat högt blodtryck och med ökade risker för allvarlig sjukdom och i värsta fall en förtida död.

Därför vill vi på Blodtrycksdoktorn nu i hjärtemånaden uppmuntra fler att hålla koll på sitt blodtryck. Det är en osynlig sjukdom och man måste mäta för att veta.

Så ta hand om ditt hjärta och håll koll på trycket!

Peter Giesecke, hjärtspecialist och chefsläkare på Blodtrycksdoktorn.

Håll koll på riskfaktorer och blodtrycket

Högt blodtryck ger oftast inga symtom. Det enda sättet att veta om blodtrycket är förhöjt är att mäta det. Att högt blodtryck oftast inte ger några symtom gör att många med högt blodtryck inte tar det på allvar förrän det är för sent och en allvarlig komplikation som stroke eller hjärtinfarkt inträffar. På engelska benämns därför ofta högt blodtryck som ”the silent killer”.  Det är därför väldigt viktigt att regelbundet mäta sitt blodtryck. 

Det finns ett antal riskfaktorer för högt blodtryck, vissa går tyvärr inte att påverka såsom arvsanlag, kön eller ålder. Men, som tur är finns det en hel rad med riskfaktorer som du faktiskt själv kan påverka som har med din livsstil att göra.

Gör test för att förstå om du har några riskfaktorer och se hur du kan kolla ditt blodtryck

Högt blodtryck är vanligt men också farligt

Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är världens största kroniska sjukdom och uppskattningsvis så har mer än 30% av alla vuxna i världen, över 25 år högt blodtryck. I Sverige har ca 2 miljoner människor fått diagnosen högt blodtryck och risken att drabbas ökar med stigande ålder. Bland de som är över 65 år beräknas hälften ha ett högt blodtryck.

Högt blodtryck är den enskilt största riskfaktorn för utveckling av hjärt-kärlsjukdom såsom stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och förtida död.
Vid hypertoni är det ständigt ett ökat tryck i blodkärlen och ju högre trycket är i blodkärlen desto hårdare måste hjärtat arbeta för att pumpa runt blodet i kroppen. Det högre trycket innebär en belastning på kroppen.

Läs mer här om varför det är så viktigt att behandla ett högt blodtryck.

Läs mer från Hälsa & Livsstil

Hälsotips

DASH – Kosten för ditt blodtryck DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett.  Läs mer här! Varför […]

Läs mer Pil åt höger

DASH – Kosten för ditt blodtryck

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett.  Rik på mineraler DASH-kosten har i studier visat sig sänka […]

Läs mer Pil åt höger