Så gör du för att behålla sommarkänslan

En solnedgång vid havet, himlen är orange och solen speglas i vattenytan.

Det är vanligt att tycka att det känns lite jobbigt eller rent av känna lite ångest över att vardagen kryper sig på. Det kanske är dags och att återgå till jobbet igen efter sommar och ledighet. Detta kan kännas lite kämpigt även om man egentligen trivs väldigt bra med sin vardag och sitt jobb. Friheten som sommar och semester ofta innebär ska bytas ut mot vardagsrutiner. Som tur är går det ofta rätt snabbt att komma in i rutinerna igen.

Mjukstarta

Om du är på väg tillbaka till jobbet efter veckor av semester så är det bästa tipset att mjukstarta. Ge dig själv lite tid att landa i vardagsrutinerna igen. Precis som det är att föredra att gå på semester mitt i veckan så är det även att föredra att komma tillbaka till jobbet mitt i veckan. Om du har möjlighet, försöka att återgå till jobbet en onsdag så blir det ofta mentalt lite lättare då man vet att helgen väntar runt hörnet. Om du jobbar skift, försök undvika att boka in fem pass i rad direkt efter semestern. Om vi jobbar ett par pass och sedan har ett par dagar ledigt igen så får vi en mjukare övergång mellan semester och jobb. Acceptera också att det tar lite tid att komma igång igen efter semestern. Försök att börja med de lättaste arbetsuppgifterna och trappa sedan upp vartefter du känner att du börjar komma igång igen.

Förläng sommarkänslan

Gör vad du kan för att behålla sommarkänslan så länge som möjligt! Passa på att göra saker som påminner dig om sommaren på kvällar, helger eller övrig tid när du är ledig. Än har vi sommarvärme, härliga temperaturer i vattnet och ljusa kvällar så fortsätt göra sådant du hade gjort tidigare under sommaren eller på semestern. Drick morgonkaffet på altanen/balkongen, ta en lunchpromenad, ät middagen utomhus, bjud hem vänner mitt i veckan, åk till vattnet, ta ett kvällsdopp, kolla på solnedgången. Fundera över vad som givit dig extra energi och fått dig att må bra i sommar och försök få in de aktiviteterna i din vardag även resten av året.  

Kontroll på blodtrycket i lugn och ro hemma

Personlig behandlingsplan och regelbunden uppföljning med din specialistläkare och sjuksköterska.

4,8 av 5

Över 10 000 patienter i behandling

Så kan Blodtrycksdoktorn hjälpa dig

Hos Blodtrycksdoktorn får du;

  • Kontinuerlig uppföljning och stöd från patientansvarig läkare och sjuksköterska
  • Personlig behandlingsplan där vi ser på både läkemedel och livsstilsfaktorer
  • Kontroll hemifrån med CE-märkt blodtrycksmätare som registrerar alla dina värden i appen som både du och ditt vårdteam kan följa.

Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn funkar här

Vi kan även hjälpa dig att utreda om du har högt blodtryck, det kan du läsa mer om här.

Liknande artiklar

Återhämtning med hjälp av mindfulness

Många kan säkert känna igen sig i att vi ibland lever livet i ett för högt tempo. Att få ihop […]

Läs mer Pil åt höger

Bastubad och högt blodtryck

Kan bastubad verkligen sänka blodtrycket? Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och […]

Läs mer Pil åt höger

Nyttan av vackert väder

Vi befinner oss nu i den allra ljusaste tiden på året. Varför inte passa på att utnyttja denna vackra årstid, genom att vara utomhus så mycket du kan och samtidigt få lägre stressnivåer, mer motion, bättre immunförsvar och mer umgänge?

Läs mer Pil åt höger

Konsten att varva ned under sommaren

För de flesta så behöver perioder av stress följas av återhämtning för att vi ska hålla oss friska och må bra. Tiden innan semestern är ofta en stressig period. Och för många av oss brukar sommaren vara minst lika uppbokad som resten av året, även om aktiviteterna inte är desamma.

I denna artikel har vi samlat några tips om vad du kan göra inför och under semestern för att varva ner. 

Läs mer Pil åt höger

Varför är blodtrycket ofta lägre på sommaren?

Det kan förekomma vissa variationer i ditt blodtryck beroende på årstid. Många som regelbundet mäter sitt blodtryck kan nu under […]

Läs mer Pil åt höger

Så påverkar naturen ditt blodtryck

Ett av de bästa tipsen för bättre sömn, lägre stressnivåer, snabbare återhämtning och bättre blodtryck är att spendera tid ute i naturen, dagtid, så ofta du kan.

Läs mer Pil åt höger